Affiliateblogger woordenboek: wat is een affiliate netwerk?

Als nieuwe publisher of adverteerder kom je als eerste in aanraking met het affiliate netwerk, voordat je met elkaar in contact komt. Om een adverteerder en publisher te laten samenwerken is namelijk een stukje technologie nodig. Dit stukje technologie is het affiliate netwerk: de omgeving waar de adverteerder en publisher samenkomen, promotiemateriaal wordt uitgewisseld en de statistieken worden bijgehouden.

Het affiliate netwerk is de technologie die tussen een adverteerder en publisher zit. Zij is de omgeving waar de partners samenkomen, promotiemateriaal uitwisselen en statistieken worden bijgehouden. De accountmanagers bij het affiliate netwerk zijn tevens je rechterhand om in contact te komen met de publisher of adverteerder en de beste deals op tafel te krijgen.

Welke verschillende affiliate netwerken zijn er?

Er zijn veel verschillende affiliate netwerken in Nederland, ook met eigen specialismen. Zo heb je affiliate netwerken die gespecialiseerd zijn in e-mail marketing of in leadgeneratie. De meest bekende in Nederland zijn:

  • TradeTracker
  • Daisycon
  • Awin
  • Tradedoubler

Wat is het verschil tussen een affiliate netwerk en een technologie partner?

Veel grote adverteerders stappen over van een affiliate netwerk naar een technologie partner. Het grootste verschil tussen deze twee zit hem in het accountmanagement. Bij een affiliate netwerk is dat onderdeel van de samenwerking. Bij een technologie partner, bijvoorbeeld Partnerize (voormalig Performance Horizon) of Impact (voormalig Impact Radius), krijg je een support maar geen accountmanager. De grote adverteerders hebben minimaal één affiliate marketeer om het programma te managen en willen veel rechtstreeks contact met de publisher. Dan is het niet nodig om een accountmanager bij een netwerk te hebben.