Affiliateblogger woordenboek: wat is een merchant?

Binnen affiliate marketing wordt er veel vakjargon gebruikt en worden verschillende termen door elkaar heen gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is het woord ‘Merchant’, welke afgewisseld wordt met het woord ‘Adverteerder’. Een Merchant betekent precies hetzelfde als een adverteerder.

Een Merchant is een organisatie die online producten of diensten verkoopt, of leads wilt verkrijgen, en die een affiliate programma heeft bij een affiliate netwerk.

Waar kan ik het woord Merchant tegenkomen?

Het woord ‘Adverteerder’ en ‘Merchant’ worden afgewisseld in het vakgebied. Je kan het een keer horen vallen tijdens een gesprek met een accountmanager of affiliate marketeer, maar je komt het bovenal tegen in affiliate netwerken. Het ene affiliate netwerk gebruikt ‘Merchant’, het andere netwerk gebruikt ‘Adverteerder’.

Heb je een voorbeeld van een Merchant?

Als publisher kun je je aanmelden bij verschillende affiliate netwerken, om vanuit daar toegang te krijgen tot verschillende affiliate programma’s. Deze affiliate programma’s behoren tot adverteerders, ofwel Merchants. Voorbeelden van een Merchant, in de meest brede zin van het woord zijn:

  • Body & Fit Shop
  • Coolblue
  • Albert Heijn
  • ABN AMRO Verzekeringen
  • Prénatal
  • Booking.com

Welk woord kan ik het beste gebruiken?

In mijn ervaring is het meest gebruikte woord ‘Adverteerder’, maar je kunt ook zeker ‘Merchant’ gebruiken. Zorg er bovenal voor dat je zelf niet in de war raakt door verschillende termen uit het jargon te gebruiken en maak een keuze. Ikzelf gebruik altijd ‘Adverteerder’. Maar onthoud: er is geen goed of fout. Beide is correct en duidelijk!