Datafeedr: hoe werkt het in de praktijk? [Deel 2]

Eerder heb ik een artikel geschreven over Datafeedr. Wat is het en werkt het echt zo makkelijk als beweerd wordt? Ik heb Datafeedr nu zelf aangeschaft (29 dollar per maand) en vertel je graag mijn bevindingen.

Het starten met Datafeedr

Na het aanmaken van een account en het doorgeven van mijn betalingsgegevens, kom ik op een pagina met mijn persoonlijke API-sleutel en handige handleidingen. Als je net als ik nog geen WooCommerce op je website geïnstalleerd hebt, dan zal je eerst deze plugin moeten downloaden.

Datafeedr handleidingen

Na het downloaden en activeren word je gevraagd door een Wizard heen te klikken, volgens de handleiding zijn de eerste twee stappen het meest van belang: de page setup en de store locale setup. De rest van de wizard kun je overslaan. Nadat ik deze ben doorgegaan, moet ik in WordPress nog een aantal attributen toevoegen, zoals netwerk, merchant en brand, voordat ik kan starten. Dit doe ik in de WordPress Admin Area onder Producten > Attributen. Vervolgens voeg ik ook een aantal categorieën toe. Dan is het tijd om de API-sleutel in te voeren.

Datafeedr attributen

Om de API-sleutel in te voeren heb je een extra plugin nodig: Datafeedr API. Hier vul ik mijn ‘Access ID’ en ‘Secret key’ in. Yes, mijn API-sleutel is nu gekoppeld! De volgende stap: selecteren met welke affiliate netwerken ik samen wil werken voor mijn affiliate shop. Het is niet alleen wat vinkjes aanzetten, maar per affiliate moet je je affiliate ID invullen. Gelukkig is dit eenmalig, want als je dit iedere keer moet opzoeken dan kost dat bij wijze van spreken meer tijd dan een shop runnen.

Let op: de koppeling met zanox (Awin) is ingewikkelder dan alleen het invullen van een affiliate ID. Hiervoor kun je een Connect ID en Secret key vinden in je account onder Links en Hulpmiddelen > API.

 

affiliate netwerken datafeedr
Een greep uit de affiliate netwerken die Datafeedr ondersteunt.

Ik meld mezelf aan bij Affilinet, Daisycon, Tradedoubler, TradeTracker en zanox (Awin). Per netwerk kan ik nu, onder ‘merchants’ in de plugin, de adverteerders kiezen die ik erin zou willen hebben. Een nadeel: je kan kiezen uit alle merchants, ook degene waar je (nog) niet bij bent toegelaten! Wees hier dus voorzichtig mee, het kan resulteren in kapotte links en gemiste conversies.

Na het kiezen van de merchants (affiliate programma’s) die je in je feed zou willen terug zien, kun je producten toe gaan voegen aan je store. Deel 1 van implementatie zit erop!

Het maken van productsets

Het eerste wat in mij opkomt om als productset, voor in mijn WooCommerce affiliate store, op te zetten is een productset voor de in 60 minuten boeken van Frankwatching. Ik selecteer Merchant AKO.nl en ik selecteer losse boekjes. Deze sla ik op als Nieuwe Productset. Ik zie dat er nu 20 producten ‘active’ zouden moeten zijn. Maar waar zijn ze gebleven? Mijn shop is pas zichtbaar als ik hem (natuurlijk) op de website zet. Ik zet hem in mijn extra menu bovenaan, waar ook mijn diensten en social icons staan. Een simpele affiliate shop is geboren.

Het optimaliseren van de producten

Dan is het nu tijd om optimalisaties door te voeren. Het moment dat je alleen producten inlaadt, kun je in jouw CMS systeem onder producten, de productpagina’s optimaliseren. Als je dit niet doet, dan zie je op de productpagina alleen een productafbeelding, shop nu button, extra informatie en beoordelingen.

Op de productpagina kun je een (standaard) korte productomschrijving toevoegen, kun je gerelateerde producten selecteren, de prijs aanpassen, extra foto’s toevoegen en eventueel aanpassingen maken in de trackinglinks. Ik ga alle 20 productpagina’s langs (nu is het nog behapbaar, maar met honderden of misschien wel duizenden producten in een shop wordt het wel een uitdaging!).

Datafeedr productpagina

In ongeveer drie uur tijd heb ik mijn shop volledig opgezet, ingericht met twintig producten en de productpagina’s geoptimaliseerd. Ben ik er nu? Nee, nog niet. Het is namelijk ook erg belangrijk om je shop onder de aandacht te brengen. Als je dit namelijk niet doet, dan zullen mensen je shop minder snel vinden. Ook kan ik mijn shop nog verder uitbreiden met producten.

datafeedr shop

Mijn ervaring

Mijn ervaring met Datafeedr is dat het complex kan zijn als je de handleidingen niet goed volgt. De handleidingen bieden veel inzicht en uitkomst, en heb je als beginnende shopbouwer echt nodig om te snappen wat je moet doen om Datafeedr geïnstalleerd te krijgen op jouw website. Het toevoegen van de producten gaat gemakkelijk, maar gaat allemaal handmatig. Als je een volwaardige shop wilt neerzetten, moet je dus wel flink wat tijd investeren om de juiste producten van de juiste shops handmatig te selecteren. En dan moet het optimaliseren op de productpagina’s nog beginnen. Niemand zei dat het natuurlijk snel ging om een affiliate shop op te zetten, want dan waren er nog wel veel meer . Als het eenmaal staat, staat het natuurlijk wel en hoef je alleen producten toe te voegen (en te optimaliseren) en verwijderen die je nog in jouw shop wilt hebben.

Al met al ben ik tevreden over de werking van deze tool en zal ik nog wel even wat uurtjes bezig zijn met het verder uitbreiden van de shop op Affiliateblogger.nl.

Wil je deze informatie over Datafeedr bewaren en als naslagwerk gebruiken? Download hier de whitepaper in PDF.

5 gedachten over “Datafeedr: hoe werkt het in de praktijk? [Deel 2]”

Plaats een reactie