Datafeedr: wat is het en hoe werkt het? [deel 1]

Startende publishers schieten de mooiste affiliate webshops uit de grond. Dit bouwen ze vaak niet zelf, maar hebben ze handige tools en WordPress plugins voor, bijvoorbeeld Datafeedr.

Wat is Datafeedr?

Zoals Datafeedr het zelf zo mooi omschrijft: ze maken het makkelijk om zelf een affiliate webshop te bouwen en te plaatsen (ofwel embedden) op jouw affiliate website. Je hoeft hiervoor niet te programmeren, en je hebt geen voorraad nodig. Je gebruikt de producten van verschillende affiliate adverteerders die in Datafeedr terug te vinden zijn.

 

Waarom Datafeedr?

Online zelf een webshop maken was nog nooit zo makkelijk, claimt Datafeedr. Ze hebben een aantal toffe features in hun tool geïmplementeerd, die ze duidelijk aanprijzen op hun website. Dit kun je zien als hun voordelen, maar er zijn altijd twee kanten: zijn er ook nadelen aan Datafeedr?

De voordelen van Datafeedr

De voordelen van Datafeedr worden groots uitgelicht op hun website. De belangrijkste deel ik graag met je:

 • WordPress integratie: de Datafeedr plugin kan geïntegreerd worden binnen WordPress en is gangbaar voor bijna alle thema’s en andere plugins.
 • WooCommerce integratie: naast WordPress kan Datafeedr ook geïntegreerd worden met WooCommerce, waarbij je jouw eigen winkelmandje kunt creëren.
 • 350+ miljoen producten, 30+ affiliate netwerken en 13.000+ adverteerders: de keuze is reuze!
affiliate netwerken datafeedr
Een greep uit de affiliate netwerken die Datafeedr ondersteunt.
 • Productimport kan vanuit 20 landen: waaronder Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.
 • Een sterke product zoekfunctie: je kan zelf door alle producten, affiliate netwerken en adverteerders heen zoeken voor de juiste producten voor jouw website. Je kan je zoekfuncties ook opslaan.
 • Je gebruikt geen datafeeds en je hoeft niet te kunnen programmeren.
 • Je behoudt al je commissie.
 • Automatiseer je processen: je kan de producten automatisch laten updaten, nieuwe producten automatisch toe laten voegen en je kan oude producten automatisch laten verwijderen.

De nadelen van Datafeedr

Het klinkt nu bijna als een sprookje. Te mooi om waar te zijn. Nou, het systeem is niet gratis. Daar begin je al mee om uit het sprookje te komen. Je behoudt al je commissie, maar je betaalt een vast bedrag per maand. Het werkt allemaal op API-basis, en Datafeedr werkt met drie pakketten: starter, basic en professional.

 • Starter: bij het starter pakket krijg je 1000 API requests per maand, dus je kan 1000 keer per maand de artikelen ophalen. Maar je bent gelimiteerd aan 100 producten per request. In het starterspakket zit ook de WooCommerce integratie. Starter kost $29,- per maand.
 • Basic: voor $49,- per maand krijg je 25.000 API requests per maand, maar opnieuw ook 100 producten per request. Je kan je producten dus veel vaker ophalen, maar wel steeds per 100 producten. Je kan er natuurlijk wel meer inladen in je Datafeedr maar je kunt ze niet gelijktijdig ophalen. Ook hierbij zit de WooCommerce integratie. Basic wordt aangegeven als recommended door Datafeedr zelf.
 • Professional: het duurste pakket voor maar liefst $99,-, waarbij je 100.000 API requests per maand kunt ophalen, met 100 product requests per keer. Ook hierbij zit de WooCommerce integratie. In dit geval heb je een flinke webshop nodig om aan de 100.000 API calls per maand te komen.

Maar wat dan als het niet werkt?

Dat was het eerste wat ik dacht. Geen demo of proefaccount, maar wel meteen betalen. Hoe zit het dan als ik vind dat het niet werkt? Datafeedr biedt een 30 dagen geld terug garantie, dus als je niet tevreden bent kun je nog stoppen binnen 30 dagen. Daarnaast kun je ook je abonnement ten alle tijden aanpassen. Je kan het upgraden, downgraden maar ook stopzetten.

Nog even terug naar de API requests…

Zoals ik al aangaf: het ophalen van de producten vallen onder de API requests, maar na het nog iets verder doorzoeken van hun website vind ik een lijstje met requests die onder deze API requests vallen:

 • Het zoeken naar producten
 • Het updaten van het netwerk en de adverteerders data
 • Updaten van de product data
 • Het editen van een product set pagina (een combinatie van verschillende producten die je clustert tot een product set)

Ik vind het heel logisch dat een API request afgaat bij het updaten van het netwerk en adverteerders data, bij het updaten van product data en bij het editen van een product set pagina (want dit gaat ook om de producten die op jouw website staan.) Maar het zoeken naar producten in de database van Datafeedr vind ik vreemd. Dit gaat ervoor zorgen dat je snel door je requests heen bent.

Dus even een voorbeeld: als je het starter pakket neemt dan krijg je 1000 API requests per maand, waarbij je per keer 100 producten kunt ophalen. Als je zoekt in de database van Datafeedr en een zoekwoord in tikt die veel resultaten heeft. Bijvoorbeeld kleding. Dan pakt hij meteen 100 items die worden getoond in de database en ben je 1 API request kwijt. Maar wat blijkt: je zoekopdracht is te breed en je wilt je beperken tot een kledingstuk. Bijvoorbeeld een jurk. Weer een request kwijt. Opnieuw is je zoekopdracht te breed en wil je het beperken tot een aantal kleuren. Roze jurk, blauwe jurk en groene jurk. Dat zijn opnieuw 3 API requests en je hebt nog geen product geïmporteerd. Het kan dus behoorlijk hard gaan met de API requests zonder dat je nog maar iets in je webshop hebt staan.

Een kleine toevoeging hierop: als je zoekt in de database en er komt geen enkel product naar voren, dan telt dit ook als API request.

En nu?

Datafeedr triggert me. Het ziet eruit als een goed uitgedacht en uitgewerkt systeem die veel publishers verder kunnen helpen met hun affiliate webshop. Ik vraag me alleen af hoe snel je door zo’n starters pakket heen bent, helemaal als je je prijzen en producten dagelijks wilt updaten voor de meest accurate prijs en up to date collectie.

Omdat je meteen moet betalen als je wilt starten met Datafeedr, ga ik dit voor jullie doen. Beschouw dit artikel als deel 1 van het uitzoeken hoe Datafeedr werkt. In het volgende deel heb ik een betaald account en ga ik een webshop bouwen op Affiliateblogger.nl. Ik ga jullie vertellen hoe het werkt, maar ook wat mijn ervaringen als niet affiliate webshop eigenaar zijn. Stay tuned.

10 gedachten over “Datafeedr: wat is het en hoe werkt het? [deel 1]”

 1. Hallo Jennifer,

  Ben erg benieuwd naar je ervaringen tot nu toe.
  Ben van plan om DataFeedr te gebruiken voor een kleine webshop.
  Heb juist het idee om de keuzestress te verlagen en alleen artikelen te laten zien die ik adviseer aan mijn bezoekers.

  Beantwoorden
  • Hoi André,

   Ik denk dat het daar uitermate geschikt voor is! Via hun WordPress plugins kun je namelijk middels zoekwoorden de juiste producten opzoeken en selecteren. Ik gebruik het nu zelf ook voor een publisher website, naar aanleiding van mijn test voor Affiliateblogger.nl. Hoe selectiever hoe beter, want des te minder tijd ben je bezig met het toevoegen van producten en optimaliseren van de productpagina’s.

   Het enige minpuntje, waar ik gaandeweg nog achter kwam, is dat niet alle (grote) adverteerders samenwerken met Datafeedr. Er staan heel veel producten in hun database van verschillende adverteerders, maar als je samen wilt werken met een specifieke adverteerder dan kun je beter even navraag doen of ze met Datafeedr samenwerken.

   Verder ben ik nog steeds enthousiast :-)!
   Als je nog gerichte vragen hebt, dan mag je me ook altijd even mailen op redactie@affiliateblogger.nl. Dan help ik je verder!

   Groetjes,
   Jennifer
   Affiliateblogger.nl

   Beantwoorden
 2. Hoi Jennifer,

  Als ik Datafeedr ga gebruiken, moet ik dan verwachten dat ik van mijn huidige websitebezoekers (bijvoorbeeld via de blogartikelen) op de webshop klikken en dan wat kopen?

  Of is het aanbevolen om zo’n webshop ook op SEO in te stellen zodat de shop-pagina’s zelfstandig bezoekers trekken?

  Dankjewel!

  Beantwoorden
  • Hoi Rubin,

   Je kan met Datafeedr inderdaad een eigen shopgedeelte maken op affiliate basis, maar je kan er ook voor kiezen om specifieke producten in een blogpost in te laden. Zo kun je jouw content meer conversiegericht maken.

   Afhankelijk van jouw website en doelgroep, zou ik wel kijken naar de mogelijkheden om de shoppagina’s SEO technisch goed in te steken. Mogelijk kan dit je extra verkeer naar je website opleveren met extra conversies!

   Veel succes!

   Beantwoorden
 3. Hoi Jennifer

  In je blog schreef je dat datafeedr zelf ging uitproberen.

  “Omdat je meteen moet betalen als je wilt starten met Datafeedr, ga ik dit voor jullie doen. Beschouw dit artikel als deel 1 van het uitzoeken hoe Datafeedr werkt. In het volgende deel heb ik een betaald account en ga ik een webshop bouwen op Affiliateblogger.nl. Ik ga jullie vertellen hoe het werkt, maar ook wat mijn ervaringen als niet affiliate webshop eigenaar zijn. Stay tuned.”

  Hoe is dat gegaan? ik kon geen deel 2 vinden.

  Beantwoorden
 4. Hi Jennifer,

  Dank voor je uitleg over Datafeedr.

  Persoonlijk vind ik de filter mogelijkheden van Datafeedr nog niet geavanceerd genoeg. Wij hebben een test gedraaid voor https://www.bamboebaas.nl waarbij we minstens 5-6 filters per productcategorie nodig hebben. Vooralsnog houden wij het bij WP All Import.

  Beantwoorden

Plaats een reactie