PMI Londen 2016: content, micromomenten en affiliatemarketing is de triple threat

Greg Shepard, Chief Strategy Officer bij Pepperjam, leidde een inspirerende discuss and debate sessie op de Performance Marketing Insights in Londen. Een man die vol passie voor een grote groep staat, zijn visie deelt op affiliate marketing en de lopende ontwikkelingen in de wereld. Waaronder de triple threat of content, micro-moments and affiliate marketing.

Je hebt ongetwijfeld hetzelfde als ik: de link tussen affiliate marketing en content is snel gelegd. Content publishers die voor je aan de slag gaan en middels content mensen aanzetten tot aankoop. Of in ieder geval inspiratie. Het zet ze aan het denken. Maar hoe passen de micromomenten hierin?

Toen affiliate marketing 20 jaar geleden begon met content, sprak men over een heel ander soort content. Tegenwoordig heb je social media en is de Internet of Things in opkomst. Hierbinnen zie je micromomenten steeds vaker opspelen. Denk aan kleine momenten op social media en blogs. Een micromoment is een fractie van een seconde waar iets in gebeurd. Het taggen van iemand onder een Facebook post, het liken van een Instagrampost, het retweeten van een Twitterbericht of het delen van een bloglink. Bij het steeds op elkaar volgen van micromomenten blijf je getriggerd door een onderwerp, product of merk. Maar ga ook eens terug in de tijd: een micromoment vroeger was het zien van een billboard of een tv commercial (en dat viel onder de noemer branding). Tegenwoordig denk je aan online micromomenten.

Greg refereert naar de verandering van het micromoment als de renaissance van het micromoment. Er gebeurd van alles om je heen wat tegenwoordig een micromoment kan zijn. Content kan resulteren in een micromoment. En weet je wat het leuke hiervan is? Het slaat een stukje in je brein over, waardoor je niet meteen door hebt dat het een salesproces is. Als je op straat wordt aangesproken door een verkoper of een telefoontje van een verkoper krijgt, dan weiger je het toe te laten. Maar als het content onderwerp je intrigeert, dan lees je. En laat je de optie door om het product aan te schaffen.

Is het je wel eens opgevallen dat alle tegenwoordige micromomenten steeds vaker online plaats vinden? Social media, online content, online shoppen. Internet of Things is de toekomst en over 5 jaar zal alles wat je koopt verbonden zijn met het internet. En hieruit komen natuurlijk weer nieuwe marketingmogelijkheden.

Denk aan Geofencing. Ik had hier nog niet eerder van gehoord, maar ik zie het helemaal voor me. Je loopt op straat en je mobiele device die je bij je hebt heeft door waar je bent. Hij ziet dat je bijna bij een Starbucks bent en bied je een coupon aan van 10% korting. Kans is groter dat je nu nog meer smacht naar die kop koffie.

Het zal een groot spinnenweb worden waarin alles met elkaar verbonden is. Content, micromomenten en internet of things, met geofencing eromheen. De kracht van marketing zit in deze nieuwe mogelijkheden.

Even terug naar affiliate marketing. Content komt mede voort uit affiliate marketing. Maar overal ter wereld, zegt Greg, associeert men affiliate marketing met discountshopping. Het shoppen met korting is niet interessant voor een adverteerder. Nee, het product krijgt een korting en daarmee degradeer je het merk. Maar dit is alles behalve waar.

Als je als adverteerder met persona’s werkt, zal je altijd een persona hebben die getriggerd raakt door korting. Of je moet werken voor een Ferrari of Louis Vuitton. Voel je niet te goed voor de korting en ga erin mee. Het levert je onderaan de streep extra sales op. De echte reden achter het niet willen werken met kortingscodesites is dat er minder geld verdiend wordt. Het hangt helemaal niet samen met de brand, het hangt samen met geld.

Voordeel van content? Je biedt geen korting aan, het is een micromoment waarin men enthousiast wordt en heeft geen kleine, snelle impact. Het blijft hangen. Juist omdat je iemand iets aanraad middels content en niet focust op het maken van een sale.

Maar hoe kom je aan meer content? Het grootste gedeelte van de traffic komt vanuit content, dus ongetwijfeld heb je hier al een mooie basis in. Aan het einde van de funnel, waar de sales uitkomen, wordt met name gereguleerd door de kortingscode en loyalty publishers. Door aan de slag te gaan met je attributiemodel, dat meer contentfriendly kan zijn dan puur last click, stimuleer je contentcreatie.

Even een kleine sidestep: meer contentfriendly betekent niet kortingscodepartijen downgraden. Je ziet een kortingscodepartij al als risico, want het ‘beschadigd’ je merk. Maar als je ze verplaats naar een lager commissiesegment creëer je volgens Greg een dubbel risico. Je kan sales mis gaan lopen omdat ze je niet meer promoten voor lagere commissies.

Kortingscodepartijen kunnen zeker zorgen voor een extra waarde. Ze kunnen leiden tot een hogere AOV (bijvoorbeeld door korting te geven bij besteding vanaf x bedrag). Onderaan de streep kan het je dus meer opleveren dan je de korting geeft. Om alles op waarde te schatten, focus je jezelf zowel op content als kortingscodes om uit beide de voordelen te krijgen.

Als afsluiter deelde Greg: Show that you are adding value. Laat adverteerders zien wat je waard bent als publisher, laat zien dat je veel te bieden hebt op het gebied van content en micromomenten. En adverteerders: vergeet de machtspositie en accepteer dat je moet betalen voor hetgeen wat de publisher je geeft.

Plaats een reactie