Q&A Friday: wanneer richt ik een Besloten Vennootschap op?

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″ custom_padding=”0|0px|38.51102828979492px|0px|false|false”][et_pb_row custom_padding=”0|0px|19.246322631835938px|0px|false|false” _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Als je met jouw organisatie hard aan het groeien bent, dan kan er een moment komen dat het verstandig is om te kiezen voor een ander soort rechtsvorm. Zo kun je van jouw eenmanszaak of Vennootschap onder Firma (VOF) doorgroeien naar een Besloten Vennootschap (BV). Maar wat komt hier eigenlijk bij kijken? Welke veranderingen vinden er plaats en wanneer neem je deze stap? 

Waarom zou je van jouw bedrijf een BV maken?

Het veranderen van rechtsvorm is een belangrijke keuze die je voor jouw bedrijf maakt en het is een keuze die je goed moet overwegen. Het hebben van een Besloten Vennootschap kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen, helemaal als jouw organisatie er nog niet klaar voor is. Dus waarom zou je van jouw bedrijf een BV maken? 

Om te beginnen kan het een financieel voordeel opleveren als jouw onderneming ongeveer €150.000 of meer brutowinst op jaarbasis realiseert. Ook ben je niet langer persoonlijk aansprakelijk voor jouw organisatie, kun je jouw privévermogen gescheiden houden en kun je risico’s beperken. Onder risico’s versta ik met name contracten: huurcontracten, personeel in dienst en andere betaalde contracten. Ook kun je vanuit een Besloten Vennootschap investeerders aantrekken voor jouw organisatie. 

Welke veranderingen vinden er plaats als je een BV wordt?

Als je weet waarom je van jouw organisatie een BV zou willen maken, en je kunt hieraan voldoen, dat is de volgende stap een realisatie proces. Welke veranderingen gaan er dan plaats vinden binnen mijn bedrijf? 

Kijkende naar je organisatiestructuur zal je, zodra je jouw organisatie omzet naar een BV, werken met aandeelhouders en een dagelijks bestuur. Jijzelf bent de directeur van jouw organisatie, tenzij anders aangewezen, en je keert jezelf dan een loon uit die standaard ligt op minimaal €45.000 op jaarbasis. Dit betekent dat je loonbelasting over jouw eigen loon moet gaan betalen. Bij uitzondering kun je bij de Belastingdienst aanvragen om jouw jaarloon te verlagen, dit is voor beginnende BV’ers. 

Je betaalt dan 52% inkomsten belasting over de 45.000. De reden hiervoor is dat de belastingdienst niet wil dat jij jezelf als directeur van je eigen BV een hele lage salaris geeft en de rest als dividend uitkeert. Hierdoor houdt je netto meer over (vanwege de 25%. vennootschapsbelasting). 

Inkomstenbelasting hoef je niet meer te betalen als BV, hiervoor komt vennootschapsbelasting in de plaats. Zelf ben je slechts aansprakelijk voor wat je in de BV stopt en niet meer volledig met jouw eigen vermogen. Tenzij je er natuurlijk bewust niet goed mee omgaat, dan kun je privé alsnog persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Tot slot dien je jaarrekeningen te deponeren als jouw organisatie een Besloten Vennootschap betreft. 

Wanneer neem je deze stap en hoe zet je deze?

Maar wanneer neem je de stap om van een eenmanszaak of VOF naar een BV over te gaan? En hoe zet ik deze stap dan? 

Mochten bovenstaande veranderingen geen probleem voor je zijn en bovenstaande voordelen op jou van toepassing zijn, kan het verstandig zijn om de stap te nemen en jouw onderneming om te zetten in een Besloten Vennootschap. 

Een Besloten Vennootschap richt je op door een oprichtingsakte te laten opstellen bij de notaris en deze te tekenen. De kosten hiervan verschillen per notaris en kunnen wellicht hoog uitkomen.

Je kunt er ook voor kiezen om dit online te regelen, bijvoorbeeld via JuriDox waarbij je het proces in drie stappen doorloopt. Allereerst kun je de inhoud van de oprichtingsakte bij JuriDox zelf invullen. Deze gaat als tweede stap rechtstreeks naar de notaris in Utrecht, welke is aangesloten bij JuriDox. De notaris neemt contact met je op voor een afspraak, zodat je kunt langskomen. Je tekent vervolgens bij de notaris in Utrecht de akte en je hebt je Besloten Vennootschap voor een vast bedrag opgericht, waarvan je vanaf het begin op de hoogte bent geweest. Het oprichten van een BV via JuriDox kost € 349,-.

 

Afbeelding copyright: © Nonwarit Pruetisirirot via 123RF.com 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]