Q&A Friday: Wanneer neem ik welke rechtsvorm aan?

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” inline_fonts=”Times New Roman”]

Als publisher kun je een leuk zakcentje verdienen op basis van commissie. Doorgaans begin je je website als hobbyist. Mocht je op een gegeven moment op regelmatige basis uren besteden aan je publisher/adverteerder activiteiten en structureel commissie verdienen, dan kan je gezien worden als een onderneming. Maar wanneer neem je dan welke rechtsvorm aan?

Ondernemerschap komt met regels

Aan een onderneming hebben zitten enkele regels aan vast. Je zult ten eerste een rechtsvorm aan moeten nemen. In affiliate marketing begin je als publisher of webshophouder doorgaans als een eenmanszaak of mocht je met meerdere ondernemers een gaat samenwerken als Vennootschap onder Firma. Je hoeft enkel je onderneming in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Bij een Vennootschap onder Firma is het handig dat je naast de inschrijving in de KvK ook een samenwerkingsovereenkomst tussen de vennoten gaan sluiten. Dit om eventuele winstuitkeringen, takenverdeling en mate van aansprakelijkheid contractueel vast te leggen. 

Bij eventuele winst uit de onderneming zal je hierover inkomstenbelasting moeten betalen. De hoogte hierna is afhankelijk hoeveel winst je maakt aangezien je te maken hebt met inkomstenbelasting. Van je nettowinst kun je maandelijks een bedrag uit je onderneming halen om van te leven en leuke dingen doen. 

Kortom, beide rechtsvormen zijn heel laagdrempelig om als onderneming te beginnen aangezien inschrijving in de KvK volstaat. Echter, hangt hier een nadeel aan vast dat je privé ook aansprakelijk bent. Mocht je bijvoorbeeld failliet gaan, kunnen schuldeisers eventuele openstaande schulden nog verhalen op je privé-eigendom, zoals je huis, laptop of bank. 

Indien je zakelijk en privé gescheiden wil houden, dan is het mogelijk om een Besloten Vennootschap (BV) op te richten, waar je in beginsel slechts aansprakelijk bent voor wat je in de BV stopt. Let wel op dat je aan meer (administratieve) verplichtingen moet voldoen dan bij de andere twee rechtsvormen en pas van de fiscale voordelen geniet indien je een minimum aan winst behaald. Experts geven aan dat de hoogte hiervan rond de € 125.000 – € 150.000 brutowinst per jaar ligt.

Hoe weet ik wanneer mijn organisatie of website klaar is voor een andere rechtsvorm? Waar let ik op?

In affiliate marketing zie je doorgaans drie rechtsvormen*: 
– Eenmanszaak
– Vennootschap onder Firma
– Besloten Vennootschap

*Andere rechtsvormen zoals een Naamloze Vennootschap (NV), Maatschap, Commanditaire Vennootschap zullen niet in beschouwing worden genomen, aangezien dit niet of weinig voorkomt in affiliate marketing.

Welk rechtsvorm het best bij je past en of je organisatie klaar is voor een andere rechtsvorm heeft te maken met je doelen, handelingen, hoogte van de winst uit je onderneming en welke risico’s aan je onderneming hangt. Concreet kun je denken aan wat voor soort product of dienst je aanbiedt, en de mate van risico’s die je loopt met je onderneming zoals het hebben van werknemers, betaalverplichtingen die voortvloeit uit de onderneming.

Daarnaast is het handig om te bepalen of je je onderneming voor jezelf wilt houden of dat je met andere ondernemers een onderneming wilt beginnen. Dergelijke factoren spelen mee of een ander rechtsvorm beter bij jouw organisatie past. 

Een eenmanszaak

Als eenmanszaak kun je gemakkelijk beslissen wat je met de onderneming doet. Je kunt zelf de hoogte van het bedrag bepalen wat je maandelijks uit je onderneming wil halen om van te leven. Er zijn geen verplichte jaarverslagen die je dient te deponeren en je hebt als ‘kleine’ onderneming ook nog veel voordelen met betrekking tot verschillende aftrekposten en vrijstellingen. Echter ben je wel volledig aansprakelijk en dit kan een risico vormen mocht je langlopende verplichtingen / leningen hebben. 

Een Vennotschap onder Firma

Een Vennootschap onder Firma is handig als je een samenwerking gaat starten met een andere ondernemer om de krachten te bundelen. Een samenwerkingsovereenkomst is handig om inbreng, taken, winstuitkeringen en dergelijke concreet op papier te zetten. Hierdoor weten beide ondernemers wat ze aan elkaar hebben om het doel van de onderneming te bereiken. Ook bij een VOF geniet je van verschillende aftrekposten en fiscale vrijstellingen. Tevens zijn beide vennoten volledig aansprakelijk.

Een Besloten Vennootschap 

Stel dat je als organisatie steeds meer risico loopt en groeit financieel steeds meer, dan is het handig om te bedenken of je organisatie klaar is om een BV op te zetten. Een BV heeft namelijk verschillende voordelen zoals:

– Een vast (vennootschaps)belastingtarief, wat fiscaal voordeliger kan uitkomen indien je een hoge winst van rond de € 125.000 – € 150.000 bruto zit.
– Je bent privé in principe niet meer aansprakelijk, waardoor je je risico’s beperkt.
– Je aanzien naar buiten toe wordt versterkt om eventueel externe investeerders te ontvangen vanwege de aandelen die je bezit.

Je blindstaren op de fiscale voordelen wordt niet aangeraden. Het is namelijk het overwegen waard je product/dienst en eventuele vrijheden die je hebt daadwerkelijk bij een BV passen.

Voor publishers of adverteerders die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van specifieke seizoenen of events is het handig om een eenmanszaak aan te houden.

Indien je als alleenstaande publisher een BV gaat opzetten, zullen er namelijk (organisatorische)veranderingen plaatsvinden die betrekking hebben op hoe je de onderneming runt. Enkele veranderingen zijn bijvoorbeeld eenorganisatiestructuur hanteren waarin je enerzijds aandeelhouders hebt en anderzijds een dagelijks bestuur. Als alleenstaande publisher ben je beide, waarbij je als directeur van je BV jezelf (vaste) loon moet uitkeren. 

In beginsel dien je jezelf als directeur minimaal € 45.000 brutoloon per jaar uit te keren. Dit zou betekenen dat je in een specifiek seizoen al je inkomsten moet vergaren en maandelijkse hoge uitgaven hebt in de vorm van een vast tarief aan loon. Bij een eenmanszaak kun je zelf bepalen wat je maandelijks uit je onderneming haalt. Zo kun je bijvoorbeeld in je topmaanden iets meer geld uit je onderneming halen en in het laagseizoen iets minder.

Daarnaast ben je verplicht om jaarlijks een jaarrekening te deponeren. Hierdoor dien je ook een boekhouder in te huren die de nodige uren gaat maken.

Let daarom goed op wat voor soort webshop je hebt of publisher je bent, hoe je aan je omzet komt, wat het niveau is van je onderneming en wat je toekomstplannen zijn. Pas dan kan je een weloverwogen beslissen welk rechtsvorm het best bij jou past. 

 

Eenmanszaak 

Vennootschap onder Firma

Besloten Vennootschap

Rechts-persoon

Nee

Nee

Ja

Aansprakelijk-heid

Volledig

Volledig

Enkel bedrijf

Fiscaal

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting

Vennootschapsbelasting

Hoogte belasting

Variabel

Variabel

Vast percentage

Voordelen

Aftrekposten en MKB winstvrijstelling

Aftrekposten en mkb winstvrijstelling

Slechts 20-25% vennootschapsbelasting

Uitkering aan jezelf

Eigen keuze

Eigen keuze en afhankelijk van contract

Loon

Hoogte uitkering

Variabel

Afhankelijk van contract

Vast, bij een directeur minimaal 45.000 EUR op jaarbasis

Administratie opzetten onderneming

KVK

KVK + samenwerkings-overeenkomst

KVK en oprichtingsakte bij notaris

Jaarrekening deponeren

Nee

Nee

Ja

Wanneer omzetten

Situatie afhankelijk

Bij samenwerking met andere ondernemer

Om en nabij 150.000 EUR brutowinst per jaar, risicobeperking en gescheiden goederen in privé / zakelijk

Organisatie structuur

Eigenaar 

Eigenaren 

Aandeelhouders en bestuur

Hoe zet ik mijn rechtsvorm om?

Bij een eenmanszaak volstaat inschrijving bij de KvK. In het geval van een VOF volstaat inschrijving bij de KVK en daarnaast wordt een samenwerkingsovereenkomst tussen de vennoten wordt sterk aangeraden. Mocht je zelf een overeenkomst willen opstellen kun je dit via deze link doen.

Bij een BV wordt je gezien als rechtspersoon en zal je een oprichtingsakte moeten opstellen bij de notaris. Indien je enig aandeelhouder bent, kun je deze in drie gemakkelijke stappen oprichten via deze link.

Ofwel…

Het bepalen van jouw rechtsvorm heeft te maken met hoe je je organisatie wilt runnen, de mate van risico je hebt en wil beperken, je jaarlijkse bruto verdiensten en aanverwante zaken. Kijk naar jouw eigen situatie en eigen organisatie om te bepalen welke rechtsvorm voor jou geschikt is.     

 

Afbeelding copyright: © baranq via 123RF.com 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Plaats een reactie