Affiliateblogger Woordenboek: wat is een Affiliate?

Een affiliate is een website die een adverteerder ondersteund bij het promoten van haar producten of diensten, met als doel om extra omzet te genereren voor de adverteerder. Hierbij krijgt de affiliate een commissie uitgekeerd.

Net als bij de begrippen ‘Merchant’ en ‘Adverteerder’, is er van het begrip ‘Affiliate’ ook een synoniem: ‘Publisher’. Deze twee begrippen worden veel door elkaar heen gebruikt binnen het vakgebied, maar de term ‘Publisher’ kan een bredere lading dekken. In principe kan iedere organisatie die iets publiceert zichzelf een publisher noemen, dus ook (online) magazines.

Welke soorten affiliates zijn er?

Er zijn verschillende soorten affiliates, en iedere website die een uiting van affiliate marketing hierin opneemt kan zichzelf tot de groep affiliates scharen. Denk hierbij aan een tekstlink of banner. De meest voorkomende affiliates (in willekeurige volgorde) zijn:

  • Kortingscodewebsites
  • Cashbackwebsites
  • Deal websites
  • Blogs
  • Content websites (statische websites met bijvoorbeeld product informatie)
  • Vergelijkers
  • Apps
  • Social media pagina’s (social media pagina’s kunnen ook affiliate marketing inzetten)

De ideale affiliatemix is een combinatie van bovenstaande, waarbij ingespeeld wordt op de gehele funnel: van inspiratie (en oriëntatie) tot conversie. Deze affiliate types zijn niet afhankelijk van elkaar, maar het zorgt voor het kunnen bedienen van de hele funnel zonder tussenkomst van een ander online marketing kanaal.

Als affiliates zich enkel op de inspiratiefase focussen, dan is de kans op commissie kleiner dan bij partijen die zich focussen op conversie. In sommige gevallen krijgt een inspiratie affiliate dan een vast bedrag (ofwel fixed fee) van de adverteerder, als tegemoetkoming en als beloning voor het geleverde werk.

Adverteerders kiezen er in sommige gevallen bewust voor om niet samen te werken met specifieke type affiliates. Dit vinden ze niet bij hun merk of programma passen, de affiliates vinden ze minder waardevol of het sluit niet aan bij de doelstellingen en strategie. Om zeker te weten dat je aan de voorwaarden als affiliate voldoet, kun je de programma voorwaarden lezen van het betreffende affiliate programma. In sommige gevallen krijg je als specifieke type affiliate minder commissie uitgekeerd dan anderen. Door hiervan op de hoogte te zijn kun je een goede afweging maken.

Hoe word ik een affiliate?

Als je een website hebt, dan kun je in principe starten met affiliate marketing. Belangrijk is wel dat je je focust op de kwaliteit van jouw website en de relevantie naar een adverteerder toe. Zo verhoog je de kans op conversie, en bied je jouw doelgroep relevante promoties.

Meld je met jouw website aan bij een affiliate netwerk, en meld je vervolgens aan mij de geschikte adverteerders voor jouw website. De adverteerder zal jouw website bekijken en keuren. Na toelating kun je starten met het promoten van de adverteerder en het gebruiken van de betreffende promotiematerialen.