5 vragen aan… Wanja Allessie

Wanja Allessie

Wanja Allessie is commercieel directeur bij zanox en sinds 2014 actief binnen affiliate marketing. In een notendop is Wanja verantwoordelijk voor de commerciële strategie die een bijdrage levert aan de groei van zanox in de Benelux. Tijdens ‘5 vragen aan…’ stel ik Wanja vragen over zanox en haar visie op affiliate marketing.

Mijn droom is dat affiliate marketing een vast en onlosmakelijk onderdeel van de marketingmix is, waarbij ik het sturen op data, experimenteren met vergoedingsmodellen en het sturen op de maximale ROI van iedere investering – in plaats van werken met vaste budgetten – als de volgende uitdaging zie.

Ik stel Wanja de volgende vragen:

Vraag 1. Zanox is veelvoudig award winnaar, iets om enorm trots op te zijn! Wat merk je dat dit doet met zanox als affiliate netwerk? En hoeveel invloed heeft dit op de adverteerders en publishers die bij zanox zijn aangesloten?

Vraag 2. Hoe onderscheidt zanox zich ten opzichte van andere netwerken?

Vraag 3. Wat verwacht je dat de komende grootste trend wordt binnen affiliate marketing?

Vraag 4. Waar komt jouw passie voor affiliate marketing vandaan?

Vraag 5. Wat is jouw ultieme tip voor excellent affiliate marketing?

1. Zanox is veelvoudig award winnaar, iets om enorm trots op te zijn! Wat merk je dat dit doet met zanox als affiliate netwerk? En hoeveel invloed heeft dit op de adverteerders en publishers die bij zanox zijn aangesloten?

Allereerst maakt het ons inderdaad enorm trots en dankbaar. Trots dat wij door publishers gekozen zijn als het beste netwerk om mee samen te werken. Een mooier compliment kun je eigenlijk niet krijgen als bedrijf! Het bevestigt ons in de keuzes die we de afgelopen jaren hebben gemaakt; onze focus op excellente service, hoogwaardige kwaliteit, transparantie, innovatie en compliancy is er duidelijk een waar de publishers achter staan. En de gewonnen award geeft ons absoluut meer energie om hier nog meer stappen in te zetten!

Publishers werken graag met ons samen. Niet alleen omdat we kwaliteit leveren, maar ook omdat we echt de samenwerking zoeken in hoe te excelleren in performance, te innoveren en presteren. En dit doen we met veel passie en vooral met veel plezier! In ons bedrijf zijn dit zeer belangrijke waarden; zanoxees (zanox medewerkers) werken dan ook hard, maar met passie voor het vak en voor de doelen van hun klanten.

Natuurlijk onderschrijven onze gewonnen awards ook de adverteerders in hun keuze om met ons een samenwerking aan te gaan. Zo hebben we het afgelopen jaar veel mooie, kwalitatieve adverteerders mogen verwelkomen als klant en langdurige samenwerkingen met bestaande klanten mogen verlengen. Immers, daden zeggen meer dan woorden.

2. Hoe onderscheidt zanox zich ten opzichte van andere netwerken?

Wij zijn de Nederlandse en Europese marktleider in affiliate marketing. Wij zijn een kwaliteitsnetwerk; we stellen hoge eisen aan al onze partners waar we mee samenwerken, zowel publishers als adverteerders werken transparant en compliant. Onze jarenlange internationale ervaring, kwaliteitsnetwerk van publishers en marktleiderschap maakt dat wij unieke inzichten hebben in bestaande én groeimarkten.

We beschikken over unieke marktinzichten, concurrentiebenchmarks en GAP-analyses en zijn daarom in staat klanten het beste, op maat gemaakte advies te geven over hun optimale affiliate strategie en executie.

Daarnaast is innovatie al jarenlang speerpunt in onze strategie. Dit zie je bijvoorbeeld terug op technologisch gebied, maar ook in de ontwikkeling van onze publisher base en de manier hoe wij onze data benutten. Vanaf Q2 zal ons platform naast datafeeds, orangelabel (revenue sharing platform) en onze email compliancy tool, ook nieuwe features zoals cross-device tracking, vergoeden op assist sales en een Google Chrome extension voor easy access voor publishers hebben.

Wat ons bovendien onderscheidt is dat wij onze eigen data-analisten in huis hebben. Zij werken nauw met onze klanten samen om bijvoorbeeld modellen te bouwen voor vergoeding op klantwaarde en om rapporten op te leveren die data-inzichten vertalen naar executie voor de optimalisatie van het adverteerdersprogramma. In ons Publisher Team werken publisher development managers die zich primair richten op vernieuwing en uitbouw van ons netwerk. Dit kan zich manifesteren in de ontwikkeling van kleinere publishers, maar ook het monetizen van nieuwe kanalen, het opzetten van nieuwe partnerships of het aanboren van nieuwe publisher segmenten.

Last but zeker niet least, werken bij ons mensen met passie, enthousiasme en ondernemersdrift. Hier selecteren we op, maar investeren we als bedrijf ook uitzonderlijk in. We hebben een eigen zanox university waarin medewerkers in elke fase van hun carrière worden uitgedaagd zich te blijven ontwikkelen, op professioneel én persoonlijk vlak. Als klant werk je dus samen met enthousiaste experts die inhoudelijk specialist zijn, maar ook weten hoe een strategie te ontwikkelen voor jouw affiliate business.

3. Wat verwacht je dat de komende grootste trend wordt binnen affiliate marketing?

Er zijn een hoop interessante trends en ontwikkelingen die enorme kansen gaan bieden voor affiliate marketing. Ik licht er drie uit om in de gaten te houden voor de nabije toekomst:

  • Delen is het nieuwe vermenigvuldigen. Content publishers krijgen een steeds belangrijker effect op sales. Het monetizen van dit waardevolle bereik door revenue sharing-modellen, het vergoeden op assist sales en het optimaliseren van native advertising wordt steeds belangrijker.
  • De opkomst van influencer marketing. De consument van 2017 gelooft vooral in informatie die wordt gedeeld door zijn peers, niet door het merk zelf. Door de metrics van je campagne grondig te analyseren, kun je pas echt de toegevoegde waarde van een influencer in kaart brengen en daarmee een passende vergoeding voor de influencer hanteren.
  • Cross-device tracking wordt de norm. Als affiliate marketeer mag je je absoluut niet meer uitsluitend richten op desktop, want de consument is aanwezig op een waaier aan platformen. Bovendien blijkt uit onderzoek van ons zusterbedrijf Affiliate Window, waar cross-device tracking al langer toegepast wordt, dat maar liefst +68% sales wordt toegekend aan social traffic als er cross-device wordt gemeten. Geen verrassing natuurlijk, het overgrote deel van social media traffic wordt immers gemeten door mobiele devices.

4. Waar komt jouw passie voor affiliate marketing vandaan?

Als econometrist heb ik – uiteraard niet verwonderlijk – iets met cijfers. Ik ben altijd actief geweest op het snijvlak van marketing, techniek en commercie, maar ook creativiteit en innovatie is voor mij een belangrijke driver. Ik ben iemand die excelleert in een dynamisch werkveld, waarbij je altijd scherp moet zijn om nieuwe kansen en uitdagingen te pakken of te creëren.

In affiliate marketing in het algemeen, en bij zanox in het bijzonder, komt dit alles samen. In mijn rol bij zanox ben ik altijd op zoek naar commerciële kansen, oftewel het vertalen van kansen en uitdagingen naar nieuwe opportunities. Dit kan zijn op het gebied van techniek, maar ook het opzetten van nieuwe partnerships, compliancy wetgeving, inrichting van interne processen of teams of de vertalingsmogelijkheden van nieuwe kanalen voor affiliate marketing. Met recht een dynamisch werkveld dus!

5. Wat is jouw ultieme tip voor excellent affiliate marketing? Wat is jouw geheim?

Ik geloof in de kracht van samenwerking. Of, gezegd als een beta, delen = vermenigvuldigen. Om te excelleren moet je samenwerken; ik geloof heel sterk in de driehoeksverhouding adverteerder, netwerk en publisher. Deze driehoekssamenwerking combineert de specialistische kennis van specifieke partners met de brede blik, kennis en (internationale) ervaring van ons netwerk. Een netwerk is geen leverancier, maar een partner waarmee je gezamenlijk doelen vaststelt en nastreeft.

Plaats een reactie