Affiliate marketing voor beginners

Wil je graag met affiliate marketing beginnen, maar heb je geen idee hoe? Het grote voordeel van affiliate marketing is dat de drempel redelijk laag is. De onderstaande tips zijn speciaal voor beginners. 

Wat is affiliate marketing nu precies?

Voordat je met affiliate marketing begint, is het goed om te weten wat het nu eigenlijk precies inhoudt. Affiliate marketing is een vorm van online marketing, waarbij een publisher via zijn website, nieuwsbrief of social mediakanaal de dienst of het product van een adverteerder promoot. Elke keer dat een bezoeker op de link klikt of een aankoop doet, krijgt de publisher (of de affiliate) een bedrag. Dit kan een vast bedrag per klik of aankoop zijn, maar ook een percentage. Hoeveel geld een publisher verdient met affiliate marketing, kan dus sterk uiteenlopen. Een belangrijke eigenschap van affiliate marketing is dat het onvoorspelbaar is: het kan de ene maand een stuk hoger uitvallen dan de andere. Voor adverteerders is het een groot voordeel dat zij alleen hoeven te betalen bij een zichtbaar resultaat en voor publishers kan het een mooie bron van inkomsten zijn. 

Als je als publisher wilt beginnen

Maak je website geschikt voor affiliate marketing 

Of je nu al een bestaande website hebt of een gloednieuwe website wilt bouwen, je kunt in beide gevallen aan de slag gaan met affiliate marketing. Een goed uitziende en gebruiksvriendelijke website is echter onmisbaar en je hebt flink wat bezoekers nodig voordat je goed kunt verdienen met affiliate marketing, dus onderschat dat aspect niet. Er is geen razendsnelle weg naar succes met affiliate marketing: het vergt tijd en moeite. 

Zorg voor goede content 

Heb je een website, maar nog geen content? Denk dan goed na waar jouw website de focus op gaat leggen. Het is knap lastig om te schrijven over een onderwerp waar je weinig van af weet of interesse in hebt en het is bovendien moeilijk vol te houden. Vervolgens is het zaak dat je jouw website van genoeg content voorziet, want dit vergroot de kans dat er bezoekers naar jouw website komen. En zelfs als je al genoeg content hebt, maak je jouw website het meest waardevol door zo regelmatig mogelijk nieuwe blogs toe te voegen. 

Meld je aan als affiliate

Zijn de website en de content tiptop in orde? Dan is het tijd om te beginnen met affiliate marketing. Er zijn talloze affiliate marketingnetwerken, die als tussenpersoon tussen jou en de adverteerder fungeren. Adverteerders zetten via het netwerk hun programma in de schijnwerpers en publishers zoeken vervolgens via het netwerk naar interessante programma’s. Hoewel je ook direct met een adverteerder zou kunnen werken, is het zeker in het begin het makkelijkst om je in te schrijven voor een netwerk. Als publisher is het gratis om je aan te melden bij een netwerk, dus schroom niet om je in te schrijven voor zoveel mogelijk netwerken. Heb je enkele bedrijven op het oog van wie je denkt dat zij goed bij jouw kanalen passen? Google dan of zij aangesloten zijn bij een netwerk of misschien een eigen programma hebben.  

Als je als adverteerder wilt beginnen 

Als adverteerder is het redelijk eenvoudig en laagdrempelig om te beginnen met affiliate marketing. Er zitten bovendien lage risico’s aan verbonden, doordat je alleen betaalt bij resultaat. Er zijn echter wel een valkuilen die je als beginner moet vermijden. 

Kies jouw affiliate netwerken bewust

Voor een adverteerder is het aanmelden bij een affiliate netwerk – in tegenstelling tot voor de publisher – niet gratis: je dient opstartkosten te betalen. Daarom is het voor een adverteerder enorm van belang om de juiste netwerken te vinden. Voor een vruchtbare samenwerking moeten de publisher en de adverteerder goed bij elkaar passen, dus kijk goed wat elk netwerk precies behelst. Komt de doelgroep van de publisher overeen met jouw doelgroep? Daarnaast kun je potentiële publishers ook zelf benaderen, al gaat hier een stuk meer tijd in zitten.  

Zorg voor een vlekkeloze samenwerking

Heb je eenmaal een goede samenwerking te pakken, dan heb je zelf invloed op hoe goed deze verloopt. Een langetermijnsamenwerking is uiteraard het meest ideaal. Je houdt een publisher tevreden als de communicatie soepel, snel en duidelijk verloopt. Laat de publisher niet onnodig wachten en denk mee hoe je het meeste uit de samenwerking kunt halen. Daarnaast kun je eraan denken om iets extra’s te doen, wat ervoor zorgt dat publishers hun best doen om goed te presteren. 

2 gedachten over “Affiliate marketing voor beginners”

Plaats een reactie