De betekenis van affiliate marketing

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

De betekenis van affiliate marketing: het gaat van een betekenis tot wat het werkelijk kan betekenen voor iemand. Maar heb je wel eens op Google gezocht naar affiliate marketing? Er komt meteen een betekenis naar voren, vanuit Wikipedia.

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads die de affiliate heeft aangeleverd, legt Wikipedia uit. Dit is geplaatst in april 2011. Een gedateerde uitleg van affiliate marketing als je het aan mij vraagt.

Tijdens een training begin ik wel eens met de vraag: waar associeer jij affiliate marketing mee? Veelal worden kortingscode websites als eerste genoemd, maar ook no cure no pay en werken op commissiebasis. Ikzelf associeer het met e-commerce samenwerkingen, een veilige manier van partnerships vanwege het commissiegehalte. Maar ook ik weet dat affiliate marketing tegenwoordig veel verder gaat dan CPS.

Mijn definitie van affiliate marketing richt zich op, zoals ik het graag noem, de driehoek van affiliate marketing.

Affiliate marketing is een manier van online adverteren, waarbij je als adverteerder met een affiliate netwerk samenwerkt, om met de juiste publishers in aanraking te komen die jouw organisatie (producten/website) promoten. Hiervoor wordt een publisher beloond in commissie. De adverteerder krijgt hiervoor exposure, verkeer en conversies terug.

Het gaat om de samenwerking in de driehoek van affiliate marketing: adverteerder – affiliate netwerk – publisher. Je kan niet zonder elkaar. Zelfs als het affiliate netwerk vervangen wordt door een technologie partner, ben je nog steeds afhankelijk van elkaar. De technologie maakt de samenwerking mogelijk, evenals dat er geen samenwerking zou bestaan zonder een adverteerder of een publisher.

Daarnaast noem ik in mijn betekenis niet alleen het verdienen van geld, maar ook het verkrijgen van exposure en verkeer. Het gaat tegenwoordig zoveel verder dan puur CPS, andere verdienmodellen als fixed fee (vaste bedragen voor exposure) worden steeds normaler om in te zetten. En dan ook de attributiemodellen die er nog bij komen kijken, die ook content een kans geven in de affiliate marketing funnel.

Affiliate marketing betekent voor mij veel meer dan een kanaal om geld mee te verdienen. Het draait om de samenwerking tussen partners en het tot stand brengen van deze relaties. Kansen grijpen en er volledig voor gaan. Dit vertel ik mijn klanten regelmatig en dat is in mijn ogen de sleutel tot succes. 

– Jennifer Kok, Eigenaar Affiliateblogger & Affiliate Expert

Wat betekent affiliate marketing voor jou? Geloof jij in de affiliate marketing driehoek?

Afbeelding copyright: © Rawpixel via 123RF.com

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Plaats een reactie