Affiliate marketing, kan het met ieder product? – een ervaring uit de praktijk

[Column]

Affiliate marketing lijkt een mooie uitkomst voor iedere website die producten promoot. Maar is het een goede match voor ieder product? Ik, Rene Lobbe – eigenaar van Bankstellenshop.com, deel mijn ervaring uit de praktijk graag met je.

Ongeveer 8 jaar geleden ben ik gestart met een webshop in hoge kwaliteit bankstellen. Met volle vertrouwen besloot ik te starten met een €16.000 investering in een enorm uitgebreide en zware Magento webshop, zonder ook maar één bezoeker op de website te hebben. In het begin was het idee om mooie bankstellen te verkopen geen affiliate plan. We wilden namelijk zelf de meubels importeren, om vervolgens vanuit een magazijn in Nederland bij de klant te leveren. Logistiek gezien was alles geregeld en de fabrikanten waren gekozen. Het transport vanuit het verre oosten was geregeld, de meubel transport specialist was geselecteerd om de bankstellen bij de klant te krijgen en het avontuur kon van start. We waren er klaar voor!

Een vraag recht op de man af: heb jij wel eens een bankstel online gekocht zonder er op te zitten? Ook al krijg je een kwaliteitsgarantie, dit is niet het meest ideale product om via een webshop aan te bieden. Een bank is geen goedkoop product, je zit met langere levertijden én je hebt het risico dat het niet zo comfortabel zit als je hoopt. Daar liepen wij in de praktijk tegenaan. Dit idee was niet aan ons besteed, maar de samenwerking aangaan met winkeliers mogelijk wel.

We kozen voor een dropshipment model, dat dichtbij affiliate marketing ligt. Wij plaatsen een bankstel bij een winkelier, de winkelier biedt de producten aan in de winkel en verkoopt deze. Wij leveren deze dan uit voorraad. Vanuit de website zijn we tegelijkertijd gestart met een soort affiliate model. Men kon nog steeds een bank bestellen, maar de winkelier krijgt op basis van de postcode van de klant commissie toegekend. Een winkelier in Den Haag krijgt ook de commissie als wij een bankstel verkopen in Den Haag. Ook als de klant niet in de winkel is geweest.

We zijn dus begonnen met een uitdagend concept, wat we uiteindelijk recht trokken naar een meer werkbaar concept. Nu waren we eenmaal zo ver dat we onze eigen producten bij winkeliers hebben staan, leuk wat inkomsten op deze manier weten te genereren maar nu willen we een stapje verder.

We waren er klaar voor om 100% voor affiliate marketing te gaan. Online marketing activiteiten werkten goed en we willen een nieuw doel stellen aan de website. Maar hoe pakken we dit vervolgens aan? – We maakten een account aan bij een affiliate netwerk, waar veel adverteerders bankstellen aanboden. Dit gaat ons assortiment leuk uitbreiden, we waren daardoor nog enthousiaster. Maar: onze eigen bankstellen online verkopen was lastiger, dat bleek ook zo voor affiliate marketing. Het enige voordeel is dat we deze bankstellen zelf niet op voorraad hadden.

Opnieuw een mooie kans, die in de praktijk niet zo uitpakte als we hadden gehoopt. We zijn vandaag de dag een website gericht op het aanbieden van een zo compleet mogelijk aanbod van banken, tegen betaling. Je kan het zien als een soort marktplaats: een winkel promoot zijn bankstellen tegen een vaste vergoeding per product. Wij focussen ons op de juiste en de beste producten tonen aan de bezoekers. De ervaring op de website is hetgeen dat nu het verschil maakt. Op de website vind je geen pop-ups en pop-unders, en voor ons is de omzet per aangeboden product gelijk. We kunnen ons hierdoor niet laten verleiden om een duurdere bank meer te promoten dan een goedkopere variant, of andersom. Focus niet alleen op je omzet, dit komt langzaam aan wel als jij het beste met je bezoekers voor hebt.

Om terug te komen op de vraag, affiliate marketing, kan het met ieder product? Het ene product is een grotere uitdaging dan de andere. In ons geval waren bankstellen een mooie uitdaging, maar juist door het affiliate model naar onze eigen hand te zetten is dit een succesvol concept geworden. Uit eigen ervaring durf ik dan ook de stellen dat het altijd kan, maar je moet soms creatiever zijn met bepaalde producten (zoals bankstellen) om het succesvol te maken.

Jouw creativiteit, gecombineerd met een website met koopgrage bezoekers, is jouw sleutel tot succes. Veel bezoekers zijn leuk, maar zonder de koopintentie schiet je niets op. Ga twee uitdagingen aan: wees vindbaar op de juiste zoektermen die deze koopgrage bezoekers naar je toe trekken én zorg voor een goede website. Dit is de basis voor jouw eigen creatieve, werkbare en winstgevende concept.

Deze ervaring deel ik nu met jou, maar heeft mij ook geïnspireerd om anderen te helpen met het opzetten van een affiliate website. Door ervaringen te delen, komen we samen verder en zetten we succesvolle affiliate websites neer!

Plaats een reactie