Ben jij al overgestapt? – Het zorgseizoen is gestart!

De maand december is weer begonnen en dat betekent niet alleen focus op feestdagen, maar ook op zorgverzekeringen. Tijd voor een interview met Awin senior accountmanager Daniël van de Braak, die alles weet over het zorgseizoen binnen affiliate marketing.

Wat is voor jou de ultieme definitie van het zorgseizoen?

“De ultieme definitie? Voor mij betekent het zorgseizoen een hele hectische, maar zeer uitdagende periode in de laatste twee maanden van het jaar. Als iedereen druk bezig is met Sinterklaas en de voorbereidingen op het kerstdiner, ben ik druk met de zorgcampagnes en de verschillende doelstellingen. De voorbereiding start zelfs al een paar maanden eerder, we beginnen namelijk al in de zomermaanden! We plannen afspraken in met alle zorgverzekeraars en zorgen dat intern de neuzen dezelfde kant op staan, om vervolgens in de maanden september en oktober bij de zorgverzekeraars langs te gaan en de plannen en strategie te bespreken voor het aankomende zorgseizoen.”

Weetje: De laatste twee dagen van het jaar ligt het aantal sales
10x hoger dan andere decemberdagen!

Hoe groot is het zorgseizoen in Nederland?

“Elk jaar wisselen tussen de 1 en de 1,2 miljoen Nederlanders van zorgverzekering. Elk jaar is het dan ook weer dringen voor de verschillende verzekeraars om zo goed mogelijk hun boodschap over te brengen middels radio, tv en online exposure, met als doel om zoveel mogelijk nieuwe klanten te verwelkomen en de huidige klanten te behouden. De dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw zijn hierbij de drukste dagen, deze week schiet het aantal sales echt door het dak. En dan met name de 30ste en 31ste december, dan ligt het aantal ‘zorg’-sales dat door het Awin netwerk gaat 10x hoger dan op de dagen voor Kerst!”

Speelt dit ook in het buitenland?

“Bij mijn weten is er geen soortgelijk fenomeen in het buitenland. De zorgperiode in Nederland – en zijn bijbehorende vaste tijdsspanne waarin je als consument kunt overstappen – is vrij uniek. Alle zorgverzekeraars in Nederland zijn namelijk verplicht om uiterlijk 12 november de premies voor het nieuwe jaar bekend te maken. Hierna heeft de consument vervolgens tot en met 31 januari de tijd om over te stappen. De consument moet dan echter wel vóór 1 januari zijn huidige verzekering hebben opgezegd.”

Waarom zou je op het zorgseizoen moeten inspelen als publisher en als adverteerder?

“In deze periode van het jaar zijn er al veel consumenten online te vinden, dit komt onder andere doordat veel Nederlanders dan (nog meer) webwinkels, vergelijkingssites en dergelijke opzoeken om hun kado’s te kopen voor Kerst en Sinterklaas. Naast het promoten van retailproducten kan het daarom absoluut lonen om als publisher je ook te richten op de zorgperiode. En dit kan al vrij simpel, denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een top 5 van zorgverzekeraars. Het is hierbij wel aan te raden om dan content rondom deze top 5 te schrijven, met uiteraard een leuke, relevante invalshoek. Vergeet bovendien niet dat deze jaarlijks terugkerende periode elk jaar weer veel landelijke media-aandacht krijgt, hier kun je als publisher natuurlijk heel goed op meeliften.”

“Voor de adverteerder is het vanzelfsprekend dé periode van het jaar. In die zes weken moet het gebeuren, aangezien de consumenten alleen in die periode van zorgverzekeraar kunnen veranderen. Het is dan ook niet zozeer een optie voor zorgverzekeraars, ze ontkomen er simpelweg niet aan. In het voorjaar starten zij alweer de strategie- en campagneplannen voor de zorgperiode in 2018.”

Hoe kan een publisher het zorgseizoen het beste promoten?

“De makkelijkste manier om de verschillende zorgcampagnes te promoten, is met behulp van een zorgverzekeringenvergelijker. Hiermee geef je de bezoeker van je website niet alleen een volledig overzicht van de beschikbare zorgverzekeraars, maar ook de mogelijkheid om er direct een verzekering af te sluiten. Je kunt een vergelijker zelf ontwikkelen, echter hebben we binnen Awin ook het Orangelabel platform waar je als publisher mee aan de slag kan. Via dit platform kun je als publisher gebruik maken van de verschillende whitelabel-oplossingen. Als publisher kun je de vergelijkingstool volledig in eigen design implementeren, waardoor de look & feel van de eigen website behouden blijft en je hebt direct real-time inzichten in statistieken en omzetaandeel. Dus uitstekend om ook tijdens een kort, dynamisch tijdskader als de zorgperiode bij te houden hoe de tool presteert. Momenteel hebben we twee partners bij ons aangesloten die beide een whitelabel-oplossing aanbieden voor het vergelijken van zorgverzekeringen.”

Met welke regelgeving moeten zij rekening houden?

“Als een publisher dynamisch zorgverzekeringen vergelijkt dan is hier een vergunningsplicht vanuit de Autoriteit Financiële Markten (AFM), omdat je ‘bemiddelt’ in financiële producten. Maar sinds januari 2015 heeft Awin Benelux een collectieve AFM-vergunning. Dit houdt in dat publishers die om welke reden dan ook zelf geen AFM-vergunning kunnen aanvragen, kunnen worden toegelaten tot onze AFM-vergunning, mits ze voldoen aan alle voorwaarden. Deze collectieve vergunning stelt Awin verantwoordelijk voor de geplaatste content, daarom voeren we natuurlijk wel maandelijkse controles uit bij de aangesloten publishers om te zorgen dat zij voldoen aan de eisen van de AFM.”

Waarom zouden publishers het zorgseizoen via Awin moeten promoten?

“Awin heeft dit jaar maar liefst 19 zorgcampagnes draaien; 90% van deze affiliate campagnes loopt exclusief via Awin. Als je als publisher een zo volledig mogelijk aanbod wilt, dan is Awin bij uitstek het netwerk waar je bij aangesloten wilt zijn. We hebben niet alleen door de jaren heen een goede reputatie opgebouwd als het aankomt op affiliate zorgcampagnes, maar elk jaar brengen we ook een zorgbarometer uit die voor zowel publishers en adverteerders interessante cijfers en inzichten geven over deze piekperiode. Dit maakt ons samen met ons uitgebreide zorgportfolio onderscheidend ten opzichte van de andere affiliate netwerken.”

Welke adverteerders kunnen zij dan het beste promoten?

“Dit hangt denk ik heel erg af van de doelgroep die je wilt bereiken. Zo zijn er de traditionele grote verzekeraars als Achmea, Menzis en VGZ, die zich eigenlijk richten op álle Nederlanders, maar je hebt ook de relatief nieuwe spelers zoals Besured, die zich meer richten op een niche doelgroep. In het geval van Besured zijn dit studenten. Er is voor elke publisher wel een partij die qua doelgroep en eigenschappen precies aansluit en dus interessant is om te promoten. Weet je als publisher niet welke verzekeraars dat zijn? Dan kun je natuurlijk ook alle zorgcampagnes vergelijken met een van onze whitelabel-vergelijkers!”

Wat is de kracht van het zorgseizoen?

“De kracht van het zorgseizoen is denk ik dat het een zeer korte periode is voor een campagne van deze omvang. Hierdoor is het voor ons, de publishers en de verzekeraars een zeer spannende en uitdagende periode. Elk type publisher kan bijvoorbeeld hele goede zaken doen in deze decembermaand. Of je nou een cashbackpartij bent, een vergelijker, of een content publisher die zich richt op moeders met jonge kinderen; het is voor alle consumenten actueel en relevant en ze willen allemaal de beste prijs-kwaliteit.”

Hoe maak je het zorgseizoen een succesvolle periode?

“De succesformule van het zorgseizoen is mijns inziens tweeledig: voor een zorgverzekeraar is het belangrijk dat wij het beschikbare budget voor de affiliate campagne in de gaten houden. Zo moet elke zorgverzekeraar solvabel zijn. Dit houdt in dat ze rekening moeten houden met hun financiële positie en op basis daarvan moeten bepalen hoeveel verzekerden ze kunnen verwelkomen als nieuwe klant. Je kunt begrijpen dat dit elk jaar weer een uitdaging is.”

“Voor de publishers én Awin is het een succesvolle zorgcampagne als wij hen de tools hebben kunnen geven om een mooie campagne te draaien. Het aanbod zorgverzekeringencampagnes is hierbij een belangrijk punt. Elk jaar zijn wij al maanden van tevoren bezig om de contractering rond te krijgen met al de verschillende zorgverzekeraars om een zo groot en breed mogelijk palet aan verzekeraars aan te kunnen bieden. Maar naast een breed aanbod zijn de voorwaarden van de adverteerderprogramma’s ook een belangrijk onderdeel natuurlijk. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld de publishervergoeding, de cookietijd en de campagneduur. Met onze tools en toegewijde service proberen wij publishers te faciliteren en te allen tijde bij te staan om zo goed en duidelijk als mogelijk consumenten te informeren over de belangrijkste keuze van het jaar.”

Na alle vragen die ik Daniël heb gesteld over het zorgseizoen bij Awin, krijg ik ook een vraag mijn kant op. “Maar Jennifer, nog een vraag van mijn kant: ben jij al overgestapt voor 2018?” Ik ben waarschijnlijk een van de weinigen, maar dit jaar stap ik niet over. Ik ben vorig jaar overgestapt en mijn huidige zorgverzekering bevalt me goed! Ga jij tijdens dit zorgseizoen overstappen? Of ga je juist zorgverzekeringen promoten?

Tip: Awin Zorgverzekeringen barometer

1 gedachte over “Ben jij al overgestapt? – Het zorgseizoen is gestart!”

Plaats een reactie