Banners, wie kent ze niet. Ze zijn bijna overal te vinden in affiliate programma’s en campagnes. Deze banners zijn eerder statisch van aard dan dat ze dynamisch zijn. Ik leg je graag eerst de verschillen uit.

Het verschil tussen dynamische en statische banners

Het verschil tussen deze twee soorten banners is dat dynamische banners realtime informatie geven. Het voordeel van dynamische banners is dat ze gericht zijn op een individu in plaats van een grote groep mensen. Dus gerichte content! Maar goed, wat als je de aangeboden statische banners niet mooi vindt of gewoon simpelweg niet vindt passen bij jouw niche? Dan heb je niet veel keus. Of toch wel?

Je hebt natuurlijk altijd een keuze, je kan ze zelf maken! Het enige wat je nodig hebt is een kop koffie, een vleugje creativiteit en natuurlijk een programma om een banner in te ontwerpen.

Lees hier welke bannerformaten zorgen voor de meeste conversie

Als je zelf een banner wilt maken, dan kun je het beste eerst een formaat selecteren. Dit kun je laten afhangen van de positie van je website (op welke plek het komt te staan) of op goed converterende formaten. Als je een formaat hebt gekozen, is het tijd om verder te gaan. Welke programma’s zijn er allemaal? Hieronder heb ik een aantal betaalde en gratis ontwerpprogramma’s met hun voor- en nadelen opgesomd.

Photoshop – betaald

Het meest bekende programma is in dit geval Adobe Photoshop. Naast fotobewerking is Photoshop uitstekend geschikt om (bewegende) banners mee te maken.
Voordelen van Photoshop zijn dat het veel functionaliteiten heeft die voor diverse doeleinden gebruikt kunnen worden. Ook heeft Photoshop een goede user interface. Een nadeel is dat het vrij prijzig is om te gebruiken. Daarnaast gebruikt het veel pc-kracht en heeft het een hoge learning curve.

Eerst uitproberen? Download dan een 30 dagen gratis proefversie hier.

CorelDraw – betaald

Een ander programma dat ik wil benoemen is CorelDraw. Je kunt CorelDraw zien als het kleinere en goedkopere broertje van Adobe Illustrator. Om een vergelijking te maken met Photoshop: CorelDraw is gebaseerd op vectoren (net als Adobe Illustrator). Simpel gezegd: CorelDraw gebruikt wiskundige vergelijkingen om objecten te creëren.

Het voordeel hiervan is dat je een schaalbare banner kan ontwerpen die altijd scherp blijft. Het maakt dus niet uit hoe groot jouw banner wordt, er treedt geen kwaliteitsverlies op. Dit gebeurt alleen als je gebruik gaat maken van te kleine foto’s. Handig dus bij responsive websites, die ook op mobiel veel bezocht worden.

Een nadeel is de hoge prijs die je moet betalen voor het complete pakket. Maar ook hierbij kun je een gratis proefversie downloaden. Deze download je hier.

GIMP – gratis

Een gratis variant van een ontwerpprogramma is GIMP. Oorspronkelijk is GIMP net als Photoshop een fotobewerkingsprogramma, maar wordt veelal gebruikt door diverse fotografen en grafische vormgevers.

Een voordeel van GIMP is het financiële aspect. Het is een gratis software, dat prima opbokst tegen programma’s als Photoshop. Je kunt GIMP uitbreiden met diverse third party extensies. Ook kun je GIMP gebruiken op verschillende soorten platformen. Een nadeel is dat GIMP minder functionaliteiten heeft dan Photoshop.

GIMP kun je hier gratis downloaden.

De keuze…

Als er zoveel keuze is, dan weet je al snel niet meer welke je moet kiezen. Ik denk dat GIMP de juiste oplossing is om een banner te maken voor op jouw website. Dit komt omdat GIMP voornamelijk gratis is, het is makkelijker te leren en als je meer functionaliteiten wil kun je het uitbreiden met extensies. Wil je op langere termijn meer doen met grafische vormgeving, dan zijn de betaalde programma’s aan te raden. De keuze is uiteindelijk aan jou!

En nu heb je een banner

Leuk! Je hebt jouw banner opgemaakt, wat nu? Als laatste stap zorg je ervoor dat de banner op jouw website komt. Plak er een relevant linkje achter en je bent klaar. Vergeet niet om jouw affiliate tracking toe te voegen aan dit relevante linkje, zodat je affiliate statistieken (en commissie) wel worden gemeten.

Succes!