MailChimp en affiliate: wat zijn de regels?

Affiliate marketing inzetten via jouw e-mailmarketing kan een slimme zet zijn. Zo bereik je jouw volgers zonder dat ze jouw website bezoeken en kun je via deze weg ook commissie verdienen. Makkelijker gezegd dan gedaan, blijkt in de praktijk. Nieuwsbrief tools als MailChimp kunnen er regelgeving op na houden. Hoe weet je dan zeker dat wat je doet niet tegen de regels van dit soort tools ingaat?

In dit artikel staan we stil bij de regels van MailChimp zodat je precies weet hoe jij via jouw nieuwsbrief, volgens de MailChimp regels, affiliate marketing kunt inzetten. 

De definities

In principe is affiliate marketing via MailChimp niet toegestaan, aldus MailChimp’s Terms of Use. Er is echter een maar: er wordt onderscheid gemaakt tussen de termen affiliate marketing en affiliate links. Affiliate links in je nieuwsbrief gebruiken mag namelijk wél.

Onder affiliate marketing verstaat de tool een businessmodel waarbij marketeers betaalt krijgen in commissie om leads en sales te genereren voor een derde partij. In het geval van affiliate links gaat het om links die naar een derde partij linken, maar niet door de derde partij aangeboden wordt. In de meeste gevallen worden, aldus MailChimp, affiliate links binnen een partnership tussen twee onafhankelijke bedrijven gebruikt. En dat is binnen MailChimp helemaal oké. 

Waarom mag affiliate marketing niet en affiliate links wel?

De nieuwsbrief tool legt op haar website uit waarom affiliate marketing niet toegestaan is maar het gebruik van affiliate links wel. Hierbij gaat het om het onderhouden van de relaties, welke via MailChimp gedaan kan worden. 

In de ogen van MailChimp genereren affiliate marketeers sales voor andere organisaties, en komt hier niet per se het onderhouden van relaties bij kijken. Daarom wil MailChimp liever niet dat hun tool hiervoor wordt ingezet. 

In het geval van affiliate links ligt het anders. Ze geloven namelijk dat affiliate links de relaties die via MailChimp worden onderhouden kunnen worden verrijkt. Zolang de linkjes die worden gebruikt niet geblacklist zijn en de kern van het bericht niet om de affiliate links draait, kun je veilig MailChimp inzetten in combinatie met affiliate links. 

Het blijft natuurlijk altijd discutabel wanneer de kern van het bericht om affiliate links draait of niet. Als het goed is hangen de affiliate links samen met het thema van de mail. Er is hier dus een grijs gebied. 

Hoe zit het dan met de geblackliste URL’s?

Dit is een lastige, aangezien je ook per ongeluk een geblackliste URL kunt plaatsen in je nieuwsbrief. Het hoeft natuurlijk niet met opzet te zijn gedaan. Als het MailChimp systeem een geblackliste URL tegenkomt dan wordt je campagne op pauze gezet zodat MailChimp het kan reviewen. Als de tool erachter komt dat de gebruiker expres de Terms of Useheeft geschonden, dan wordt het account gesloten. Let wel: dit gebeurt dus niet zomaar. Heb je een geblackliste URL per ongeluk gebruikt, dan wordt het account niet gesloten. 

Hoe zet ik veilig MailChimp in ter versterking van mijn affiliate activiteiten?

Je kunt op twee punten veilig MailChimp inzetten, ter versterking van  jouw affiliate activiteiten. Allereerst is het belangrijk om rekening te houden met de manier hoe je jouw affiliate links presenteert. De affiliate links worden onder jouw branding gehangen, in jouw eigen tone of voiceen dienen relevant te zijn voor jouw relaties. Houd dus in de gaten dat de content en branches niet verboden zijn volgens de Terms of Use. Dan zit je goed!

Als tweede punt kun je extra onderzoek doen naar de reputatie van het domein. Op de website van MailChimp geven ze een aantal tools mee om dit te kunnen checken. Bekijk de tool mogelijkheden hier

Plaats een reactie