Moeten affiliate links no follow zijn?

Gebruik jij op jouw website tekstlinks of andere soorten links naar de website van een adverteerder? Ongetwijfeld wel als je inzet op affiliate marketing. Regelmatig komt de discussie bij publishers naar boven omtrent follow en no follow links. Maar wat zijn follow en no follow links? Wanneer zet je deze in en moet je deze ook inzetten bij affiliate links?

Wat is een follow link en wat is een no follow link?

Als je een link plaatst op je website, bijvoorbeeld zoals hier achter het woord Affiliateblogger, dan is deze standaard een follow link. Ik geef hiermee bij zoekmachines aan dat ze de link mogen volgen en dat er extra waarde toegekend mag worden aan de ranking van de website.

Een no follow link is dus precies het tegenovergestelde. Je wilt meegeven aan de betreffende zoekmachine dat de link niet gevolgd hoeft te worden en dat er ook geen extra waarde toegekend hoeft te worden aan de website, om zo hun ranking binnen de zoekmachine te bevorderen.

Wanneer gebruik je een follow of no follow link?

In het geval van een natuurlijke linkbuilding kun je een follow link gebruiken. Dit wil zeggen: er zit geen commercieel oogpunt achter, je wordt hier op geen enkele manier voor betaald. Stel: je bent heel erg enthousiast over een nieuw product. Als je hier uit jezelf een artikel over schrijft, zonder hiervoor betaald te worden (in geld, of bijvoorbeeld in producten), dan mag de link een follow link zijn. De organisatie heeft niet betaald voor deze natuurlijke manier van linkbuilding.

Een no follow link zet je in om ervoor te zorgen dat, als je wel betaald wordt voor de content op welke manier dan ook, er geen waarde wordt toegekend aan de link. De link mag dan dus niet gevolgd worden door zoekmachines als Google. Volgens de regels van Google mogen ingekochte links namelijk niet meetellen in de ranking van de website. Alleen het plaatsen van een regel dat het artikel gesponsord is of in samenwerking is met een organisatie, is niet voldoende.

Hoe zit het dan met affiliate links?

Bij normale links kan Google niet meteen zien of het artikel gesponsord is en de specifieke link commercieel. Maar affiliate links kan hij dus wel herkennen door de tagging. Hiermee is voor Google meteen duidelijk dat het gaat om een commerciële link. Als je dan dus op safe wilt spelen, kies je er dus altijd voor om je affiliate links no follow te maken.

Wat is het gevolg als Google erachter komt dat je geen no follow links gebruikt bij commerciële links?

Als je commerciële links geen no follow link geeft en Google komt hierachter, dan kun je een penalty van Google krijgen. Bij een Google penalty wordt je pagina niet meer getoond in de zoekresultaten of staat deze veel lager in de ranking. Afhankelijk van de overtreding bepaalt Google hoeveel lager. Weer teruggeplaatst worden op hogere posities? Snel je fouten corrigeren en wachten tot Google je pagina opnieuw heeft geïndexeerd!

Hoe maak je jouw links no follow?

Als je in HTML jouw content hebt opgemaakt, en je wilt een link toevoegen dan voeg je hier standaard het volgende in:

<a href=”http://www.affiliateblogger.nl” target=”_blank”  >Affiliate marketing rules</a>

Dit gebeurt ook als je een link invoegt via een voorgegenereerde knop in bijvoorbeeld WordPress.

Op het moment dat je een link no follow wilt maken, dan voeg je er een extra tag tussen.

<a href=”http://www.affiliateblogger.nl” target=”_blank” rel=”nofollow”>Affiliate marketing rules</a>

Conclusie: affiliate links moeten wel degelijk no follow gemaakt worden om een Google Penalty te voorkomen.

Afbeelding copyright: © Digiclack via Fotolia

3 gedachten over “Moeten affiliate links no follow zijn?”

 1. Klopt, goed dat je dit aanstipt! Handig om te weten: als publisher heb je in de interface van Daisycon een heel praktische “deeplink generator”. Geef aan vanaf welk media je welke adverteerder wilt promoten en er wordt een kant-en-klaar stukje HTML-code met de juiste, unieke affiliate link gemaakt. Deze kun je zo copy-pasten in je website. Uiteraard zijn deze linkjes allemaal nofollow!

  Beantwoorden
 2. Ik heb een vraag. Ik ben erg bezig met de no follow.
  Nou heb ik op mijn nieuwe website verschillende deeplinks staan, maar niet in html.
  Moeten deze deeplinks , ‘ gewone’ links ook no follow worden.( dus bijvoorbeeld http://Www.ikvraagmewataf.nl) En hoe maak ik die dan als het geen html is. Ik vermoed dat ik wat raars vraag en met iets bezig ben wat alle andere mensen weten, maar ik kom er na lang zoeken gewoon niet achter.
  Alvast bedankt

  Beantwoorden
 3. Interessant artikel! Dit is iets waar ik vaak mee heb geworsteld in het verleden…

  Er is 1 ding dat ik structureel vergeet binnen mijn website; en dat is waar je precies rel=”nofollow” neer moet zetten. Maakt het uit waar je dat plaatst?

  In normale links snap ik het, maar regelmatig plaats ik affiliate links in afbeeldingen, zodat mensen op de tekst onder de afbeelding kunnen klikken, maar die heeft een totaal andere code…

  Jij enig idee of het uitmaakt waar je dit moet verwerken? Of kun je het zomaar ergens in de link plakken?

  Trouwens in jouw artikel is het slim om aan te passen dat je tegenwoordig ook rel=”sponsored” kunt gebruiken voor affiliate links!

  Beantwoorden

Plaats een reactie