Van Tradedoubler naar Performance Horizon: een kijkje achter de schermen

Na een spannende tijd vol nieuwe inzichten is er vanuit wehkamp besloten om de definitieve overstap van het affiliate netwerk Tradedoubler naar het affiliate netwerk Performance Horizon te maken. Ben je benieuwd hoe dit proces is verlopen en waarom we juist deze keuze gemaakt hebben? Onderstaand zal ik het proces toelichten en ook de inzichten die tot dit besluit hebben geleid.

Waarom een nieuw netwerk?

Constant zijn we op zoek naar mogelijkheden om de kwaliteit van ons affiliate programma te verhogen en om ervoor te zorgen dat onze affiliate partijen zo goed en gemakkelijk mogelijk hun werk kunnen doen. Binnen wehkamp reviewen we ons tooling regelmatig, daarom hebben we gekeken naar welke affiliate netwerken er nog meer in de Nederlandse markt opereren. En bekeken welke van deze netwerken nog meer goed bij de strategie van het affiliate marketing kanaal binnen wehkamp zouden passen.

Het proces

Tussen het moment dat we besloten hadden om te kijken welke netwerken er nog meer goed bij wehkamp zouden passen en de definitieve keuze heeft een aantal maanden gezeten. We zijn begonnen met het kijken en evalueren van alle affiliate netwerken die actief zijn in de Nederlandse markt. Hierbij hebben we op verschillende dingen gelet. Bijvoorbeeld op het type netwerk: is het een publiek netwerk of een eigen netwerk (whitelabel solution). Maar ook de technische mogelijkheden van de netwerken, de gebruiksvriendelijkheid voor zowel de affiliate partijen als voor onszelf en de groeimogelijkheden bij de verschillende netwerken. Op deze, en nog veel meer andere punten hebben we de netwerken geëvalueerd. Omdat we nu bij Tradedoubler zowel een whitelabel als een publiek netwerk hebben draaien, was het goed mogelijk om te bepalen wat ons voorkeur had.

Direct contact is voor ons, binnen de wehkamp affiliate strategie, erg belangrijk. We zijn van mening dat we op deze manier het meeste uit de samenwerking kunnen halen en daarom gaat ons voorkeur uit naar een whitelabel solution. Hierdoor vielen er al verschillende netwerken af.

Uiteindelijk zijn we verder gegaan met vier netwerken en deze netwerken hebben allemaal een request for proposal (RFP) ontvangen. Hierin worden de punten die wehkamp belangrijk vindt beschreven en wordt aan de netwerken gevraagd of en hoe ze hieraan voldoen. Na het invullen van de RFP hebben de netwerken een pitch gehouden, face to face of via Skype, om zo de RFP nader toe te lichten en om vragen te beantwoorden.

Na het grondig evalueren van de RFPs en de pitches zijn Tradedoubler en Performance Horizon als best passende netwerken naar voren gekomen.

Na de technische implementatie van Performance Horizon, kon de testperiode beginnen.

Testperiode

De testperiode was een erg leerzame en interessante periode. Hierdoor hebben we namelijk een stuk meer inzichten gekregen in wat we zelf belangrijk vinden, maar nog belangrijker, ook wat onze affiliate partijen belangrijk vinden bij een netwerk.

Nadat onze developers de technische integratie met Performance Horizon gemaakt hadden, was het tijd om echt te beginnen. Eerst zijn we als affiliate marketing team zelf door de publisher interface heen gegaan. Zo zouden we goed kunnen begrijpen welke vragen onze publishers ons eventueel konden gaan stellen. We hebben, samen met Performance Horizon, nog een aantal aanpassingen gedaan. Daarna kon de eerste testpublisher over!

We hebben ervoor gekozen om eerst één partij, waar we goed contact mee hebben, over te laten gaan om zo te kijken of alles naar behoren zou werken en de eventuele kinderziektes te ontdekken. Alles bleek goed te zijn en nadat we samen goed wegwijs waren geworden, hebben we de officiële testcommunicatie naar onze affiliate partijen gestuurd. Hierin is iedereen op de hoogte gebracht van de test en is de mogelijkheid geboden om met ons mee te testen, maar ook om alvast feedback te geven.

Na een testperiode van twee maanden is er een enquête uitgestuurd naar alle partijen die met ons mee hebben getest. Deze input hebben we verzameld en samen met ons eigen ervaringen en de groeimogelijkheden van beide netwerken onderworpen aan een grondige analyse.

 

 

bedankt kaart voor publishers vanuit wehkamp affiliate team
Deze bedankt wenskaart hebben we een aantal publishers toegestuurd voor het testen van Performance Horizon.

Resultaten

De resultaten van deze analyse tonen dat op dit moment Performance Horizon de beste match is met wehkamp. Op basis hiervan is ook de definitieve keuze gemaakt om de samenwerking met dit netwerk aan te gaan.
Maar wat is dan precies doorslaggevend geweest, hoor ik je denken. Ik zal een paar punten benoemen:

  • Publishers adviseren Performance Horizon
  • Er is een real-time dashboard in de interface
  • Flexibele inzet van commissies
  • Uitbetaling al binnen 25 dagen na conversie

Hoe nu verder?

Nu de keuze voor Performance Horizon gemaakt is, start de migratie periode. In deze periode brengen wie iedereen op de hoogte van onze keuze. Ook vragen we aan onze partners om met ons mee te verhuizen. Hierin is het aan ons de taak om de migratie tussen de netwerken zo soepel mogelijk te laten verlopen en waar we kunnen zoveel mogelijk werk uit handen te nemen.

Ook zullen we deze periode gebruiken om alle feedback die we ontvangen hebben te verwerken en ook nieuwe feedback te verzamelen. Om zo steeds weer naar verbetering te streven.

We hebben de samenwerking met Tradedoubler altijd als heel prettig en fijn ervaren. Echter bleek Performance Horizon nog een betere fit te zijn met de wehkamp affiliate strategie. We hebben heel veel zin om de samenwerking met Performance Horizon aan te gaan en om onze affiliate partijen kennis te laten maken met alle mogelijkheden die dit gave platform biedt!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je je aanmelden, dan kan hier!

Plaats een reactie