Awin Fashion Exposé: een inspirerende middag!

jennifer kok affiliateblogger
Ik ben er klaar voor!

 

Op donderdagmiddag 8 juni was het zo ver. Om 14 uur werden we verwacht in het Tassenmuseum in Amsterdam voor de Awin Fashion Exposé. Het was de derde keer dat dit evenement georganiseerd werd, maar de eerste keer onder de naam Awin in plaats van zanox.

 

 

De inloop

Om 14 uur kon je het Tassenmuseum in, om door te lopen naar de eerste verdieping waar de exposé plaats zou vinden. De eerste mensen druppelen rond dit tijdstip altijd naar binnen, om bij aftrap om half 3 bijna helemaal compleet te zijn. De groep is een mooie mix van adverteerders en publishers. Denk hierbij aan adverteerders als O’Neill, Superdry en Hema. Publishers waren zowel op kleding en mode gericht, bijvoorbeeld Kleding.nl, Boyslabel en FollowFashion, als cashback- en kortingscode partijen. Denk hierbij aan de Global Savings Group, Euroclix, Qassa en Ippies.

En toen was het half 3… tijd om te beginnen!

Fabienne Rotteveel, Marketing Manager bij Awin, trapte de middag af. Ze deelte het programma. We zouden allereerst de nieuwe collectie van Awin te horen krijgen, gevolgd door een publisher exposé. De groep zou na deze twee presentaties in tweeen verdeeld worden, zodat een deel de Tassenmuseum rondleiding kon krijgen en de andere groep deel kon nemen aan de fashion exposé, waarbij er verschillende cases gedeeld werden. Tot slot de netwerkborrel!

awin fashion expose

New collection @Awin

Marly Martens, accountmanager bij Awin, presenteerde de nieuwe collectie van Awin. Ze begon bij het begin. Welke onderwerpen bepalen de hedendaagse trends binnen affiliate marketing? De trends die Awin ziet en op in speelt zijn:

 • Native advertising, waarbij een advertorial zo wordt geschreven dat het geen reclame meer lijkt.
 • Adblockers, want 20% van de Nederlanders gebruikt deze toch.
 • Niche marketing, dat zorgt voor een goede targeting van de doelgroep en het creëren van een loyale base van bezoekers die terugkomen voor meer.Bij deze trends is rekening gehouden met een specifieke doelgroep: de internetgebruiker van nu die precies weet hoe alles werkt online. Ofwel: de millennials.

Maar wat is er dan nieuw in de collectie van Awin? Onlangs hebben ze alle publishers overgezet naar een nieuwe interface en afgelopen week zijn ze gestart met de eerste adverteerder. Dit is een proces die meerdere maanden in beslag neemt en naar verwachting is dit in september afgerond.

Het nieuwe platform biedt verschillende nieuwe features en tools:

 • Assist Sales
 • Cross Device Tracking
 • Opportunity Marketplace
 • Enhanced Reporting Tool

Assist Sales

Door meerdere publishers, die een bijdrage hebben geleverd aan het aankoopproces, te belonen zorg je ervoor dat het aantrekkelijker wordt voor publishers in het begin van deze funnel om je te promoten.

In deze tool zie je de totale invloed dat gemeten wordt per publisher en krijg je een beter inzicht in de performance van promoties die je tegen een vast bedrag hebt ingekocht. Het rapporteren kan door alle marketing kanalen heen.

De resultaten zijn fantastisch. Assist Sales zorgen voor 85% meer verkeer en 25% meer sales!

Een korte toevoeging op het Assist Sales verhaal waar ik niet tijdens de presentatie maar achteraf achter kwam. Het is bij Awin niet zo dat je een bepaald commissiebedrag verdeelt over de partijen in de funnel. Nee, het commissiebedrag dat is afgesproken gaat volledig naar de last click. Maar daar bovenop hebben adverteerders de keuze om de andere publishers die een bijdrage hebben geleverd te belonen. Zo gaat degene met de last click er niet op achteruit.

Cross Device Tracking

Met de cross device tracking kun je de performance meten door de hele customer journey op verschillende apparaten. Zo kun je publishers eerlijk beoordelen voor de sales die zij genereren en wordt het verleidelijker voor een publisher om je te promoten. Daarbij begrijp je met deze inzichten veel beter de werkelijke waarde van het affiliate kanaal.

Een aantal statistieken:

 • 67% van de e-commerce journeys worden gedaan op meerdere apparaten
 • 9.5% van de sales zijn cross-device gemetenHier liggen dus nog kansen voor jou als adverteerder!

Opportunity Marketplace

Waar het maken van deals nu nog veelal persoonlijk gaat, en wat ook niet zal verdwijnen, heeft Awin als aanvulling hierop de Opportunity Marketplace ontwikkeld. Binnen deze marktplaats kunnen publishers hun promoties aanbieden aan adverteerders en kan iedere partij de laatste mogelijkheden ter promotie terugvinden. Budget en beschikbaarheid komen hierdoor direct bij elkaar.

Enhanced reporting

Met de nieuwe rapportages is er meer flexibiliteit en heb je betere inzichten. Bijvoorbeeld inzichten over alle kanalen en apparaten heen!

Publisher exposé

Tobias vertelde dat Awin drie publishers met gave nieuwe tooling heeft geselecteerd om te pitchen tijdens de publisher exposé. Goed om te weten is dat deze tools gemakkelijk te integreren zijn in de nieuwe interface.

De eerste pitch was van Maarten de Smit. Zijn tool heeft Shopsuite, maar stond hiervoor beter bekend als Shoppable. Shopsuite maakt het mogelijk voor publishers of influencers om een eigen webshop te integreren op hun website. Ze noemen dit zelf een online etalage. Keuze is uit meer dan 5 miljoen producten, waarbij je als publisher een eigen selectie maakt die je op je website toont.

De tweede pitch kwam vanuit Swibblr. Michel Frissen en Vagner da Graca vertelden over hun fashion app dat het digitale kledingrek voor je mobiel is. Swipe je outfit bij elkaar zodat je deze kunt aanschaffen of kunt delen. Daarnaast kun je in de app ook anderen inspireren door jouw outfit tentoon te stellen.

De derde pitch: Vraym! Dani Azulai vertelde over de video tool, waarbij je vrayms kan leggen over stukjes video wat de items shoppable maakt. Ik heb eerder een interview gehad met Jeffrey van Vraym, net als Dani co-founder. Lees hier meer over Vraym.

De Fashion Exposé en Tassenmuseum

Na deze presentaties ging groep 1 naar het Tassenmuseum, en groep 2 naar de Fashion exposé. Ikzelf zat bij groep 2, dus ik startte in een kleine (heerlijke koele) ruimte naast de presentatieruimte. Op pilaren werden verschillende cases uitgelicht. Super leuk gedaan, maar opvallend genoeg zag je eenieder langzaamaan afgeleid raken. Wie liep er nog meer in deze zaal rond, en met wie zal ik nog eens netwerken? Een mini netwerkborrel zonder borrel en met extra inspiratie!

tassenmuseum groep 2

Vervolgens ging groep 2 het museum in. We zijn door de afdeling van 1900 heen gelopen en hebben de tijdelijke tentoonstelling van mannentassen gezien. Zie bijvoorbeeld hieronder de bierdrager (ik kon het niet laten, daar moest natuurlijk een foto van!).

Bier fietstas

Het museum is nog veel groter, maar helaas was er niet de tijd om dit allemaal door te gaan. De gids die onze groep over deze verdieping leidde, was heel erg enthousiast waardoor je zelf ook enthousiast werd. Zelfs de mannen vonden dit erg leuk!

De netwerkborrel

Toen we met groep 2 naar beneden liepen, kon de netwerkborrel echt starten. Ikzelf heb met hele inspirerende mensen gesproken, vanuit alle hoeken. Het blijft zo leuk dat er altijd bekenden zijn op dit soort evenementen, je bent nooit alleen.

Om 18 uur was de middag voorbij, en het voelde alsof we een hele dag met elkaar waren opgetrokken. Enigszins moe maar zo voldaan (wat krijg je van dit soort evenementen toch een energie!) ging ik weer richting huis. Maar niet zonder een toffe goodiebag! Een stoffe tas van Omoda zat gevuld met verschillende goodies, van een koffiebeker van BALR. tot een schoenlepel van mooieschoenen.nl. Van kortingscodes om zelf online te shoppen tot een strandtas van Van den Assem Schoenen.

Al met al een erg geslaagd evenement, die ik niet had willen missen!

2 gedachten over “Awin Fashion Exposé: een inspirerende middag!”

 1. Hi Jennifer,

  Een mooi artikel heb je geschreven! Het was zeker een geslaagde en zeer inspirerende middag. Leuk om je in real life ontmoet te hebben.

  Hartelijke groet, Colinda

  Beantwoorden

Plaats een reactie