“Ik geloof in de combinatie van podcasts en affiliate marketing” [Interview]

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Vorige week schreef ik een blogpost over podcasts en affiliate marketing. Het is steeds meer in opkomst in Nederland, maar versterken podcasts en affiliate marketing elkaar echt? Ik sprak met Ruud Couwenhoven, een bekende in de wereld van affiliate marketing met zijn website Frankrijkbinnendoor.nl en eigen bedrijf Erceemedia, maar sinds dit jaar ook actief met podcasts.

Ruud Couwenhoven affiliate marketing en podcasts

Ruud Couwenhoven © erceemedia.eu

Ruud, geloof jij in de combinatie van podcasts en affiliate marketing?

“Ik geloof er absoluut in dat Podcasting een heel goede combinatie is met online marketing. Ik zeg bewust online marketing omdat het veel breder is in te zetten dan alleen met affiliate marketing. Maar gelet op de doelgroep van Affiliateblogger beperk ik mij tot mijn visie ten aanzien van affiliate marketing.”

“Sinds ik begin februari 2017 gestart ben met podcast zijn deze in 4 maanden tijd inmiddels meer dan 20.000 keer op de website gedownload en/of beluisterd. In juni 2017 bijvoorbeeld alleen al meer dan 8500 keer. Maar de podcasts kunnen ook worden afgespeeld in iTunes, Soundcloud en Sticher.”

“In Facebook kan nog geen podcast worden afgespeeld maar daar is een handige truc voor die ik sinds kort gebruik. Ik maak er een mp4 filmpje van met de opname van de podcast en een passende foto bij mijn verhaal.”

Er zijn dus verschillende kanalen waar de podcast beluisterd kan worden en dat maakt het interessant om in te zetten voor affiliate marketing. Mijn blogs over Frankrijk, de verkoop van eBooks en abonnementen voor onbeperkte toegang tot de content van het blog hebben een behoorlijke impuls gehad sinds ik met podcasting ben begonnen.

“De kracht zit er volgens mij namelijk in dat je een podcast overal kunt beluisteren. Als je aan het hardlopen bent, in de auto zit, de trein en thuis. Het gemak is dat je maar één ding hoeft te doen en dat is luisteren. Kan dus bijvoorbeeld ook 10 minuutjes terwijl je aan het koken bent!”

“Door in de Podcast enkele keer nadrukkelijk de link naar je website en/of het onderwerp te vermelden vergroot je de binding met je bezoekers en kun je nieuwe bezoekers creëren. In de praktijk blijkt dit in elk geval voor mij te werken.”

Hoe versterken podcasts en affiliate marketing elkaar?

“Als je een podcast goed maakt dan zal dit zeker de combinatie met affiliate marketing versterken.”

“Zoals ik hiervoor al aangaf vergroot je de band met je bestaande bezoekers en, heel belangrijk, bereik je nieuwe potentiële bezoekers voor je website. Sinds ik gestart ben is de groei van het aantal downloads van mijn eBooks met 20% gestegen en van de verkochte abonnementen zelfs met meer dan 30%.”

Het is absoluut zaak om in een podcast te verwijzen naar een korte en krachtige url op je website waar de informatie nog eens rustig kan worden nagelezen en waar je affiliatelinks in kunt verwerken. Ik verwijs dan ook altijd in mijn podcasts over Frankrijk naar de algemene pagina frankrijkbinnendoor.nl/podcasts en er is een aparte categorie frankrijkbinnendoor.nl/podcast-frankrijk/ die inmiddels goed rankt in Google en andere zoekmachines.

“Via deze 2 landingspagina’s kun je snel bij afzonderlijke podcasts komen, deze beluisteren en de bijbehorende informatie lezen.”

“Op dit moment is bijvoorbeeld mijn podcast met 10 tips voor een weekend Parijs heel goed beluisterd. In het bijbehorende blog kun je heel goed zien wat ik bedoel om een podcast met een blog èn beeld te versterken. Kijk hier maar eens.”

Waar denk jij dat podcasts staan binnen affiliate marketing in de toekomst?

“Twee jaar geleden heb ik tijdens een presentatie op de e-Travel Summit van TradeTracker een aantal trends genoemd voor de toekomst. Podcasting was er daar één van. Het werd toen door de meesten (nog) niet serieus genomen maar ik had toen al het plan om ermee te starten.”

In Amerika en het Verenigd Koninkrijk is podcasting booming en zijn er kanalen die 100 duizenden luisteraars en meer hebben. Terugkerende luisteraars worden je ambassadeurs en zullen ook je blog of website gaan bezoeken waarmee je een nieuwe doelgroep kunt bereiken.

“Maar…. podcasting is niet eenvoudig. Naast goede software heb je kwalitatief goede apparatuur nodig en vooral een stem die geschikt is om je verhaal te vertellen. Daarnaast moet je ook een goede ruimte hebben om te kunnen opnemen. Als je dat voor elkaar krijgt dan kan het dus een prima aanvulling worden.”

“Ik verwacht dat Podcasting de komende jaren verder zal groeien. Of er techniek komt die het mogelijk maakt om direct vanuit een podcast te gaan linken denk ik niet. Maar dat hoeft voor mij ook niet en als je het toch wilt maak er dan een YouTube film van zoals je kunt zien in mijn recente podcast over een weekend Parijs.”

“Omdat je voor Podcasting naast een goed verhaal ook over een goede stem, spreektechniek en technische vaardigheden moet beschikken denk ik dat de drempel voor veel affiliates nog te hoog zal zijn. Maar als je een doorzetter bent kan daar juist ook de uitdaging in zitten.”

“Ik geloof absoluut in de succesvolle combinatie van Podcasting, bloggen en affiliate marketing en denk dat we over een jaar of twee meer succesvolle kanalen gaan zien. Het leent zich voor travel bijzonder goed om je inspiratie in woord en beeld over te brengen!”

Waarom ben jij eigenlijk begonnen met podcasts?

“Het leek mij fantastisch om in 10 minuten de luisteraar bij te praten over mijn ervaringen in Frankrijk en Parijs. Maar ook omdat ik er al langer van overtuigd ben dat het een fantastische aanvulling is op mijn blogs.”

“Omdat ik een jarenlange ervaring heb met radio, tv, presentaties, inspreken van bedrijfsfilms en commercials was de stap naar podcasting snel gezet. In eerste instantie had ik het idee om YouTube filmpjes met foto’s en tips van mijn stem te voorzien. Maar de volgende stap was de podcast en nu combineer ik beiden.”

“Elke dinsdag komt er een nieuwe aflevering en die regelmaat was voor mij wel belangrijk. Horizontale programmering heet het in radiotaal. De luisteraar weet dus dat hij elke dinsdag in de loop van de dag naar nieuwe tips kan luisteren. Voor het avondeten staat er telkens weer een nieuwe podcast online.”

In de auto kun je mijn blogs als bestuurder niet lezen. Maar mijn podcasts kun je tijdens je rit naar je werk of een andere bestemming wel beluisteren. Hoe leuk is het als je een weekend naar Parijs gaat en op reis er naar toe relaxed kunt luisteren naar mijn tips?

“Het leek mij ook een prima manier om mijn bestaande lezers in contact te brengen met mijn reisverhalen als podcast. Door het maken van een podcast kan ik nog beter doordringen tot mijn publiek en de duizenden leden van FrankrijkBinnendoor. Maar het is ook dé manier om nieuw verkeer te genereren naar mijn website en blog over Frankrijk.”

“De volgende stap is dat men via Facebook mag gaan stemmen waar een volgende podcast over gaat. Maar dat duurt nog even. Mijn streven is om eind 2017 ongeveer 50.000 downloads te hebben gerealiseerd en dat lijk ik met gemak te gaan halen.”

Ook was het voor mij een test om te kijken of ik met een podcast bezoekers kon triggeren een ebook of abonnement te kopen. Maar ook of zij in de bijbehorende blogs via een affliatelink een reis boeken, tickets voor Parijs kopen of een hotel reserveren. En wat dat betreft ben ik na 4 maanden absoluut niet ontevreden.

“Dus om terug te komen op je eerste vraag: absoluut ja!”

 

Afbeelding copyright: © erceemedia.eu

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Plaats een reactie