Hier moet je op letten bij het gebruik van stockfoto’s voor jouw website

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Als je een passie hebt voor een specifiek onderwerp of specifieke productgroep dan kun je jouw liefde hiervoor goed uiten op een (publisher) website. Het creëren van content is dan niet het moeilijkste, maar het vinden van de juiste afbeeldingen wel. Helemaal als er geen (product)fotografie ter beschikking wordt gesteld vanuit adverteerders of als deze fotografie hier niet bij aansluit.

Je komt dan al snel terecht bij twee opties: of je maakt zelf beeldmateriaal of je maakt gebruik van stockfoto’s. Zelf gebruik ik op Affiliateblogger een combinatie van beide: het beeldmateriaal maak ik of zelf of laat ik maken door bijvoorbeeld fotografe Prisca Visser, of ik zoek online naar een passende stockfoto.

Waar moet je op letten bij het gebruik van foto’s die niet door jezelf zijn gemaakt?

Als je zelf foto’s maakt voor jouw website, dan betekent het dat de rechten van de foto bij jou liggen. Maar als ze niet door jezelf zijn gemaakt dan is het belangrijk om op verschillende punten te letten om boetes en waarschuwingen te voorkomen.

Voor Affiliateblogger maak ik veel gebruik van passende stockfoto’s en daarbij let ik op een aantal punten, die gerelateerd zijn aan het artikel maar ook aan de regelgeving hieromheen.

Richtlijnen bij het selecteren van foto’s

Als ik een blog heb geschreven, dan probeer ik me altijd een voorstelling te maken van de inhoud van een afbeelding die hier het beste bij zou kunnen passen. Volstaat een afbeelding van een laptop of telefoon, dan heb ik deze materialen vaak van fotografe Prisca liggen. Dan gebruik ik deze afbeelding met haar naam als copyright. Dit is wat we hierover hebben afgesproken.

Neig ik naar een stockfoto dan is het de kunst om de meest geschikte hiervoor te vinden. Ik betaal altijd voor mijn stockfotografie. Ik vind dit fair om te doen, iemand heeft er immers werk aan gehad. Voorheen gebruikte ik Fotolia.com, tegenwoordig gebruik ik voor mijn stockfotografie 123RF.com.

Op een stockfotografie website als 123RF.com heb ik credits gekocht in bulk om gemakkelijk foto’s af te nemen. Zo hoef ik niet per individu te betalen en zit ik niet aan een abonnement vast. Om de juiste afbeeldingen te vinden, maak ik gebruik van zoekwoorden die goed passen bij mijn blogpost.

Het komt wel eens voor dat er afbeeldingen naar boven komen die ik totaal niet vind passen. Dan pas ik mijn zoekwoorden aan om wel de juiste afbeeldingen te vinden. Ook komt het wel eens voor dat ik het gevoel heb dat alle afbeeldingen op de eerste pagina op elkaar lijken of ik ze al vaker heb gezien. Het liefst pak ik dan ook afbeeldingen van een derde pagina of nog verder. Als ik haast heb pak ik sneller iets van de eerste pagina, en dat is ook oké, met het risico dat ik de afbeelding nog vaker ga tegenkomen dan met een afbeelding die iets verder verstopt zit.

Ik kies in de meeste gevallen voor de kleinste afbeelding. Meestal starten deze vanaf 600 px en dat is voor mijn blog groot genoeg. Afhankelijk van het doel kun je bepalen welk formaat voor jou het beste is.

Als ik een afbeelding heb gekozen, dan lees ik altijd de licentieovereenkomst. Wat mag ik wel of niet doen met de afbeelding? Soms mag je een afbeelding niet voor commerciële doeleinden gebruiken, maar altijd plaats ik een copyright bij de afbeelding. Net als je bij deze blogpost kunt zien gebruik ik het copyright teken, de naam van de auteur op 123RF en vermeld ik dat het via deze website gekocht is. Zo dek ik de lading en dek ik mezelf goed in.

Kun je niet voldoen aan wat er in de licentieovereenkomst staat? Dan vooral op zoek gaan naar ander beeldmateriaal. Je hoort regelmatig ‘horrorverhalen’ van websites die boetes krijgen vanwege het verkeerd gebruiken van gekochte afbeeldingen via stockfoto websites. Dit wil je altijd voorkomen.

Hoe zit het juridisch dan?

Ik heb aangegeven waar ik rekening mee houd tijdens het selecteren van stockfoto’s en hoe ik hiermee omga op mijn website. Afhankelijk van welke foto je koopt en wat er in de licentieovereenkomst staat krijg je bepaalde rechten bij de aankoop. Charlotte’s Law legt op haar blog heel duidelijk uit welke verschillende rechten er zijn en hoe je hiermee om kunt gaan. 

Let op. Dit is hoe ik het aanpak voor Affiliateblogger op basis van opgedane kennis de afgelopen twee jaar.  Twijfel je of je het goed doet? Vraag een expert op het gebied van het gebruik van stock fotografie om met je mee te kijken.

Afbeelding copyright: © Jakkapan Jabjainai via 123RF.com

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Plaats een reactie