WP Smush: jouw websitesnelheid omhoog

Tijdens een meeting met Timo Brock van TIC Onine Marketing vertelde ik hem dat mijn website snelheid nog niet op het niveau is waar het moet zijn. Hoogstwaarschijnlijk ligt dit aan de grote en vele afbeeldingen die ik gebruik. Maar ik heb geen tijd om iedere afbeelding een voor een te verkleinen en kon hier op dat moment geen prioriteit aan geven. Timo vertelde mij over een WordPress plugin die jouw afbeeldingen comprimeert zonder dat je dit afbeelding per afbeelding handmatig hoeft te doen: WP Smush.

WP Smush

Een van de dingen die de laadtijd van jouw website kan vertragen is afbeeldingen die niet gecomprimeerd zijn. Juist als je veel afbeeldingen gebruikt op je website, er steeds meer bijkomen en je alle afbeeldingen niet hebt gecomprimeerd, kan deze plugin een uitkomst zijn.

WP Smush is een WordPress Plugin die jouw afbeeldingen comprimeert tot een kleiner formaat, wat het laden van deze afbeeldingen minder zwaar maakt. Als je dit voor jouw afbeeldingen doet, kan dit jouw website aanzienlijk sneller maken. Dit resulteert in een verbeterde gebruikerservaring, en in the end kan dit een positief effect hebben op jouw affiliate marketing resultaten.

De installatie

In WordPress kun je nieuwe plugins toevoegen. Zoek op WP Smush en de plugin ‘Smush Image Compression and Optimization’ komt naar voren. Installeer deze plugin en geef aan dat je automatic Smush aan wilt zetten. Hiermee geef je aan dat alle nieuw geüploade afbeeldingen meteen gecomprimeerd worden.

WP Smush

Daarnaast kun je aangeven of je alle afbeeldingen zou willen resizen tot een specifiek formaat en of je wilt dat de EXIF data opgeslagen worden in de afbeeldingsbestanden. Denk bijvoorbeeld aan camera-instellingen, datum, tijd en locatiegegevens. Ik heb deze beide tijdens mijn installatie niet aan gezet.

WP Smush comprimeert alle veelvoorkomende afbeeldingssoorten,
waaronder JPEG, GIF en PNG.

Hoeveel afbeeldingen kunnen er gecomprimeerd worden?

In mijn geval gaf de plugin na installatie aan dat er meer dan 800 afbeeldingen ‘gesmushed’ kunnen worden. Ik heb toch meer afbeeldingen op de website staan dan ik dacht.

Om alles in één keer te Smushen kun je de betaalde variant van de plugin kopen, WP Smush Pro. De eerste maand is gratis en daarna volgt er een maandelijkse fee. Anders kun je in kleinere bulk aantallen tot 50 afbeeldingen aan de slag. Daarnaast geeft WP Smush Pro tot twee keer betere compressie. Ikzelf kies voor de gratis versie om te testen.

WP Smush

Iedere 50 afbeeldingen kun je opnieuw op Bulk Smush klikken. Het kost even tijd, maar dan heb je uiteindelijk ook een snellere website. Mocht je op een later moment afbeeldingen individueel willen Smushen, dan kan dit ook. Hiervoor ga je naar je Mediabibliotheek.

De conclusie

Ondanks dat de Bulk Smushes van maximaal 50 afbeeldingen tijd kost, ben ik tevreden over de plugin. Het is duidelijk en overzichtelijk, ik weet meteen waar ik op moet klikken en het kan dus gratis. Dan is het een kleine tijdsinvestering wel waard.

Volgens de plugin heb ik 51,2 MB aan opslagruimte bespaard.

1 gedachte over “WP Smush: jouw websitesnelheid omhoog”

Plaats een reactie