Q&A Friday: is een disclaimer over affiliate marketing verplicht?

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Is het je wel eens opgevallen? Je leest een blogartikel en onderaan vind je een disclaimer terug. In deze disclaimer staat dat dit specifieke blog affiliate links bevat, en het de blogger een zakcentje kan opleveren terwijl het de lezers niets kost als er via een dergelijke link wordt besteld. Als je zelf ook een website of blog hebt, kan dit je aan het denken zetten. Is een disclaimer over affiliate marketing verplicht? En welke waarde heeft dit?

Wat kun je met een disclaimer?

Met een disclaimer kun je juridische risico’s rondom je website of blog in zekere mate indekken, maar deze heeft weinig juridische waarde. Je kunt bijvoorbeeld in een disclaimer een voorbehoud voor prijsfouten of de juistheid van informatie opnemen, maar je kunt hierin niet eenzijdig bepalen dat je niet aansprakelijk bent of geen verantwoordelijkheid neemt voor fouten. Het kan echter wel als extra heads-updienen. 

Is het juridisch gezien verplicht een disclaimer over affiliate marketing op te nemen op de website?

Het is juridisch gezien niet verplicht, aangezien disclaimers weinig juridische waarde hebben. In het kader van de AVG en ander consumentenrecht is duidelijkheid en informatie verschaffen belangrijk geworden en kiezen sommige bloggers en website eigenaren ervoor om toch een disclaimer onder een artikel op te nemen. Het mag, maar het hoeft dus niet. 

Waarom zetten bloggers en website eigenaren dan een disclaimer onder het artikel als het juridisch gezien niet nodig is?

Deze vraag heb ik voor je neergelegd bij Sang Bui van JuriDox, waar ik eerder ook een interview mee had. Hij vertelt: “de reden dat bloggers dit doen is naar mijns inziens drieledig. Allereerst verduidelijken zij daarmee dat het artikel indirect commercieel van aard is. Net als dat een gesponsorde social media post de hashtag #spon meekrijgt, gebruiken ze de disclaimer om het hiermee aan te kondigen. Daarnaast is het informatieverschaffing: door dit te delen kunnen ze meer duidelijkheid en meer informatie aan de bezoeker van de website meegeven.”

“Tot slot is het een voorbehoud voor de juistheid van informatie en eventuele auteursrechtelijke inbreuken. Hiermee geven ze aan dat ze de informatie van een derde partij hebben gekregen en dekken ze zichzelf in als hierin een fout of op een later moment aanpassing in te vinden is.”

 

Afbeelding copyright: © filmfoto via 123RF.com 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Plaats een reactie