Tool review: ShortPixel

Om jouw publisher website snel te houden is het belangrijk om de grootte van jouw afbeeldingen in de gaten te houden. Eerder testte ik al WP Smush om je afbeeldingen de juiste kwaliteit te laten behouden, en tegelijkertijd minder zwaar te maken voor een website. Een alternatief is de WordPress plugin ShortPixel.

Wat is ShortPixel?

ShortPixel is een WordPress plugin om afbeeldingen kleiner te maken op jouw website, waardoor ze minder zwaar worden om in te laden. Dit kan de laadtijd van jouw website versnellen, terwijl de kwaliteit van de afbeeldingen hetzelfde blijven. 

De plugin ondersteunt afbeeldingen in de types JPG, PNG, GIF, PDF en WebP. 

Ik wil eerst weten wat ShortPixel voor mij kan betekenen.

Wil je voor het downloaden weten wat de plugin voor jou kan betekenen? Op de website van ShortPixel kun je een link naar een afbeelding of een link naar een specifieke pagina invoeren om te zien hoeveel MB je kunt besparen. 

Ondanks dat ik WP Smush nog heb aanstaan van de vorige test, kan ik op de link Affiliateblogger.nl een compressie ratio behalen van 46%. Het gaat van 647.4 KB naar 352.48KB. Het lijkt misschien een minimale impact, maar bij alle pagina’s van Affiliateblogger kan dit een grote positieve impact veroorzaken in de laadtijd van mijn website.

Tijd om ShortPixel te downloaden

Na het downloaden krijg ik allereerst de waarschuwing te zien van ShortPixel dat het kan leiden tot onverwachte resultaten, omdat ik de plugins WP Smush en Regenerate Thumbnails geactiveerd heb. Beide plugins zijn gericht op de afbeeldingen, dus ik snap dat ShortPixel mij deze waarschuwing geeft. Voor de test zet ik deze plugins op inactief.

Vervolgens kan ik een API sleutel aanvragen op basis van mijn e-mailadres.

Na het aanvragen van de sleutel wordt deze automatisch ingevoerd en kan ik de instellingen van de plugin bekijken. Zo kan ik ervoor kiezen om de thumbnails mee te nemen in het compressie proces, een backup te maken van mijn afbeeldingen en of ik grote afbeeldingen wil aanpassen in een standaard formaat. 

Ik laat de instellingen staan zoals ze worden aangegeven. Ik resize grote afbeeldingen niet, maar ik kies wel voor de backup en de update in de thumbnails. Vervolgens klik op de knop ‘opslaan en ga naar het bulk proces’.

In mijn geval worden er 36.275 afbeeldingen aangegeven die geoptimaliseerd kunnen worden. Ik ben vooral erg benieuwd hoe lang de bulk sessie voor zoveel afbeeldingen zal duren. Ik heb het gratis plan afgenomen, wat goed is voor de compressie en verwerking van 100 afbeeldingen. Dit gaat natuurlijk veel sneller dan 36.275 afbeeldingen. Wil ik alle afbeeldingen aanpakken, dan komen er kosten bij kijken.

Je kan hierbij kiezen uit drie opties: een maandelijkse afname, een eenmalige afname of een afname gebaseerd op je server. De kosten hiervan zijn dan ook anders. 

Bij een maandelijks plan zien de kosten er als volgt uit:

 • 100 afbeeldingen per maand: gratis
 • 5000 afbeeldingen per maand: $4,99
 • 12.000 afbeeldingen per maand: $9,99
 • 55.000 afbeeldingen per maand: $29,99

Als je eenmalig je afbeeldingen wilt aanpassen, dan zien de kosten er als volgt uit:

 • 10.000 afbeeldingen: $9,99
 • 30.000 afbeeldingen: $19,99
 • 50.000 afbeeldingen: $29,99
 • 170.000 afbeeldingen: $99,00

Bij een server plan, liggen de kosten als volgt:

 • 4 cores en 8 threads: $350 per maand
 • 8 cores en 16 threads: $500 per maand
 • 24 cores en 48 threads: $1000 per maand

Ondertussen kan ik doorwerken in een ander tabblad. ShortPixel raad me af om in hetzelfde tabblad te werken omdat het proces. Ondertussen geeft de plugin aan, na een korte inventarisatie, dat deze 100 afbeeldingen me ongeveer 4 uur tijd zullen kosten om meegenomen te worden in het compressieproces. 

Mijn ervaring
Ondanks dat de tool doet wat deze moet doen, ben ik niet tevreden over de hoeveelheid gratis afbeeldingen en de tijd dat het kost om deze in het compressieproces mee te nemen. Ik had als eerste de tool WP Smush getest en hoewel daar een stuk handmatig werk in zit om het gratis te houden, ging dat veel sneller dan 100 afbeeldingen per 4 uur. 

Binnenkort op Affiliateblogger een review van de tool Imagify. Dan heb je drie plugins op een rij die je kunnen helpen bij het sneller maken van je website door afbeeldingen minder zwaar te maken. 

Plaats een reactie